Prosty przepis na zapiekankę pasterską + wideo

Robiłam po raz pierwszy i baardzo mi smakuje, mimo, że mięso przyprawione jest obficie cynamonem (pasuje!). Nie jest to drogie danie, a bardzo sycące. Poniższa ilość składników starczy na 4-6 osób, koszt około 20zł, czyli około 3,5 na osobę.

http://www.youtube.com/watch?v=p0LSAL59B1w

Składniki:

  • około 1,5 kg ugotowanych ziemniaków

  • około 500g mięsa mielonego

  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę

  • 2 duże ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

  • 3 duże marchewki pokrojone w talarki

  • około szklanki startego żółtego sera

  • 1/3 kostki masła do puree

  • pół szklanki mleka

  • pół łyżki smalcu+pół łyżki masła

  • przyprawy: cynamon, sól, pieprz, chilli, cukier


Marchewkę gotujemy 5 minut w osolonej i lekko osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę z czosnkiem szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy mięso i smażymy. Przyprawiamy cynamonem, papryką, solą i pieprzem. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło, mleko i gałkę muszkatołową i wyrabiamy dokładnie tłuczkiem, tak by nie było grudek. Połowę puree wykładamy na dno wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Na to usmażone i przyprawione mięso, na nie marchewkę, znowu puree i na końcu posypujemy startym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut. Po wyjęciu odstawiamy na 10 minut, kroimy i podajemy :) Smacznego!

 

zapiekanka pasterska


zapiekanka pasterska

Komentarze

  1. Świetnie wygląda.
    Zobacz taką
    http://inews.com.pl/WordPress3/zapiekanka-z-miesa-mielonego-i-ryzu

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty