Torcik bezowy z pyszną masą jogurtową

Na święta robiłam sos holenderski, bo idealnie pasuje do jajek. Jak się okazało świetnie komponuje się też z rybą :) I czuję, że mógłby się nadawać do brokuła i kalafiora :) Sos holenderski przyrządza się z samych żółtek, wobec tego białka nie mogą się zmarnować i zawsze robię z nich bezy. Dziś- torcik bezowy z kwaskowatą masą. Przepyszny, bo nie za słodki; idealnie skomponowany smak bezy z kwaskowatym kremem :) No dobra, my tu gadu gadu, a czas leci. Przepis na bezę znajdziecie TUTAJ, potrzebujecie około  2-3 białek. Oto składniki na krem:

  • 2-3 łyżki mascarpone

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • około łyżki cukru pudru


Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt i cytrynę, miksujemy do połączenia składników. Ostygnięte blaty bezowe przekładamy masą i możemy posypać dowolnymi owocami. W sezonie najlepiej sprawdzą się maliny i borówki :) Zrobię na pewno! Bo jeśli ta wersja jest przepyszna, to z owocami na pewno będzie jeszcze lepiej :)

Jak zrobić kręgi bezowe?

Weź miskę, której średnica będzie odpowiadała Tobie wielkością, jaki chciałbyś/chciałabyś, aby miał tort. Odrysuj ją na papierze do pieczenia (jeśli się zmieści na 1 blaszcze to 2 razy, biorąc pod uwagę, że beza zwiększa swoją objętość podczas pieczenia) I już :) W ten sposób masz 2 takie same bezowe blaty :) Smacznego!

Tort bezowy


Tort bezowy

Komentarze

  1. Ciekawy przepis :) Wypróbuje ;)
    Zapraszam do siebie :)
    http://dla-ciala-do-szczescia.crazylife.pl/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty