Chłodnik z młodej botwinki i szczawiu

Co tu dużo gadać... W Mamusinym ogródku jest zielono to trzeba korzystać :) Jedna z moich wariacji na temat chłodniku. Tak naprawdę... możecie dodać niemal wszystkie warzywa... i owoce! Właśnie! Następnym razem muszę zrobić owocowy chłodnik :)

Składniki:

  • 1 l maślanki lub kefiru

  • pęczek botwinki ( u mnie młoda )

  • 1 duży ogórek

  • pęczek rzodkiewki

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku

  • łyżka posiekanego kopru

  • garść szczawiu pokrojona w paski

  • sól, pieprz

  • posiekany ząbek czosnku


Botwinkę gotujemy w szklance wody na małym gazie (max kilkanaście minut), tak by nie straciła koloru. Studzimy (nie wylewamy wody) i w tym czasie: ścieramy na tarce (duże oczka) ogórka, siekamy jajka, myjemy i kroimy szczaw, siekamy czosnek. Gdy botwinka się ostudzi dodajemy warzywa, jajka i przyprawy i zalewamy maślanką lub kefirem. Mieszamy i odstawiamy do lodówki na noc.

chłodnik ze szczawiem

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty