Fritatta po polsku, czyli śniadanie mistrzów :)

Uwielbiam smażone ziemniaki i chyba piszę tutaj o tym przy każdej nadarzającej się okazji :) kojarzą mi się z dzieciństwem i po prostu lubię je jeść na śniadanie :) Najbardziej smakują mi w formie placuszków ziemniaczanych w Jeff`s czy McDonals`s, ale ten przepis też dobrze mi je zastępuje :)

Składniki:

  • kilka ugotowanych wcześniej ziemniaków (np. pozostałych z obiadu)

  • 1-2 jajka

  • sól, pieprz

  • opcjonalnie: cebulka, pomidory, oliwki

  • do dekoracji szczypiorek

  • do towarzystwa sałata z winegretem


Ziemniaki kroimy na dość grube plastry i smażymy na rumiano. Jeśli dodajemy jakieś opcjonalne składniki to to jest właśnie ten moment, by znalazły się na patelni. Gdy ziemniaki się zrumienią wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i mieszamy jak jajecznicę. Wykładamy na talerz, dekorujemy szczypiorkiem i voila! Smacznego :)

Fritatta po polsku z ziemniakami

Komentarze

Popularne posty