Fritatta po polsku, czyli śniadanie mistrzów :)
Uwielbiam smażone ziemniaki i chyba piszę tutaj o tym przy każdej nadarzającej się okazji :) kojarzą mi się z dzieciństwem i po prostu lubię je jeść na śniadanie :) Najbardziej smakują mi w formie placuszków ziemniaczanych w Jeff`s czy McDonals`s, ale ten przepis też dobrze mi je zastępuje :)
Składniki:
Ziemniaki kroimy na dość grube plastry i smażymy na rumiano. Jeśli dodajemy jakieś opcjonalne składniki to to jest właśnie ten moment, by znalazły się na patelni. Gdy ziemniaki się zrumienią wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i mieszamy jak jajecznicę. Wykładamy na talerz, dekorujemy szczypiorkiem i voila! Smacznego :)
Składniki:
- kilka ugotowanych wcześniej ziemniaków (np. pozostałych z obiadu)
- 1-2 jajka
- sól, pieprz
- opcjonalnie: cebulka, pomidory, oliwki
- do dekoracji szczypiorek
- do towarzystwa sałata z winegretem
Ziemniaki kroimy na dość grube plastry i smażymy na rumiano. Jeśli dodajemy jakieś opcjonalne składniki to to jest właśnie ten moment, by znalazły się na patelni. Gdy ziemniaki się zrumienią wbijamy jajka, solimy, pieprzymy i mieszamy jak jajecznicę. Wykładamy na talerz, dekorujemy szczypiorkiem i voila! Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz