Pieczone warzywa sezonowe

Czasem trzeba zjeść coś lekkiego, zwłaszcza, że warzywa takie jak fasolka czy bób nie są dostępne cały rok. A więc korzystajmy!

Składniki na oko:

  • fasolka szparagowa

  • bób

  • pomidorki koktajlowe

  • kilka ząbków czosnku

  • kolendra, natka pietruszki

  • sól, pieprz, oliwa


Fasolkę i bób wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy dosłownie 5 minut. Odcedzamy i wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i dorzucamy czosnek i pomidorki. Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i pieczemy do momentu, aż pomidorkom pęknie skórka i będą już miękkie. Po wyjęciu przyprawiamy solą i pieprzem i posypujemy natką pietruszki lub kolendrą. Pycha!

Takie warzywa mogą stanowić dodatek do mięsa, na przykład kurczaka.

pieczone warzywa

Komentarze

  1. Zapraszam do odwiedzenia mojego blogu. Mam wielką nadzieję że się wam spodoba jeśli tak to go polecajcie. Z góry dziękuje.
    http://komputeroweporady.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty