Urodzinowy konkurs numer 3!

Dziś mam dla Was super zestaw przypraw i produktów spożywczych od The First Class Fishmonger's. Nasz sponsor przygotował dla Was:

  • sól falksalt czarna 125g,

  • sól falksalt z dodatkiem rozmarynu 125 g,

  • sól falksalt cytrynowa 125g,

  • wędzona papryka słodka Santo Domingo 75g,

  • wędzona papryka ostra Santo Domingo 75g - mam i jest świetna!

  • polenta z grzybami Bartolini 300g,

  • mieszanka ziołowa do ryb aromi per pesce alla griglia 150g - mam i polecam!

  • mieszanka ziołowa spaghettata all'italiana do makaronów 150g - najlepsza mieszanka ziół jaką w życiu miałam! :)

  • ryż rosso selvaggio czerwony , organiczny 500g


Jest o co walczyć! Ja już zazdroszczę zwycięzcy :) Co trzeba zrobić?

Napiszcie w komentarzach co przyrządzilibyście z powyższych składników. Możecie umieszczać dowolną ilość komentarzy z dowolną ilością składników (nie muszą być tylko te, które są do wygrania). Konkurs jest organizowany dla fanów, dlatego, by wygrać należy być fanem mojego bloga oraz The First Class Fishmonger's. Bawimy się do 31 lipca 2013 godz. 23:59. Do 3 sierpnia zostaną ogłoszone wyniki na stronie bloga, Facebooku oraz na maila podanego w komentarzu.

Regulamin konkursu:

  1. Konkurs trwa od 16 lipca do 31 lipca 2013 roku, do godz. 23.59.

  2. W konkursie biorą udział autorskie teksty uczestników umieszczane pod postem na blogu lub stronie Facebookowej bloga w okresie trwania konkursu.

  3. Konkurs organizowany jest dla fanów bloga i The First Class Fishmonger's, dlatego należy lubić nasze profile na Facebooku.

  4. Zwycięzcy zostaną powiadomieni o wygranej za pośrednictwem bloga Nienazarty oraz mailowo (na adres podany przy dodawaniu komentarza).

  5. Rozwiązanie konkursu zostanie opublikowane także na Facebookowej stronie Bloga Nienażarty w ciągu 3 dni od zakończenia.

  6. Uczestnik konkursu wyraża zgodę na wykorzystywanie przez Nienazarty.blog.pl nadesłanego tekstu oraz danych osobowych w postaci imienia i nazwiska.

  7. W przypadku, gdy zwycięzca nie zgłosi się do organizatora w terminie 3 dni od wysłania informacji o wygranej, Organizator ma prawo przekazać nagrodę kolejnemu uczestnikowi.

  8. Paczka z wygraną może być wysłana tylko na terenie Polski.

  9. Czas trwania konkursu, decyzją Organizatora, może zostać przedłużony.

  10. Organizatorem konkursu jest Nienazarty.blog.pl

  11. Sponsorem konkursu jest The First Class Fishmonger's.



Edit: Bardzo dziękuję wszystkim za udział w konkursie :) Na wiele z tych przepisów moje ślinianki zareagowały podwójnie ;) Jednak jeden z nich przypadł mi wyjątkowo do gustu...


Zwycięzcą w konkursie została Joanna H. za przepis na: „Paellę”… z dodatkiem soli cytrynowej, papryk, czerwonego ryżu, z omułkami, dorszem i rakami…


Bardzo dziękuję i do zobaczenia przy kolejnych konkursach! Zapraszam na bloga po mnóstwo fajnych przepisów :)

Komentarze

  1. Ja przyrządziłabym risotto z wędzoną papryką. Dlatego, że jest to jedno z moich ulubionych dań ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z tego to bym miała gotowania na wiele dni! Nigdy nie widziałam przyprawy do makaronów, a uwielbiam je przygotowywać - na pewno spróbowałabym wykorzystać tę mieszankę nie tylko do spaghetti, ale jakiegoś pysznego tagliatelle ze śmietanowym (a może lepiej jogurtowym?) sosem.

    Mieszankę do ryb wykorzystałabym do steków z żarłacza błękitnego. Przygotowuję je rzadko, ale kiedy już to robię muszą być proste. Samo mięso i przyprawy - do tego idealnie nadałaby się taka przyprawa. Akurat żarłacz ma takie mięso, że szkoda je zabijać panierką i ciężkimi sosami. Do tego pyszny ryż i wszyscy jedzą ze smakiem.

    Dzięki takim składnikom zachwycam nawet teściową ;) A jak wiemy to prawie niemożliwe...

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ochotę na klasyczny stek wołowy, na grilowej patelni posypanej delikatnie "sól falksalt z dodatkiem rozmarynu" lub " sól falksalt czarna". Mięso wrzucone na bardzo rozgrzany metal, ok 60 sek na jednej stronie i ze 30 na drugiej, aby było lekko ścięte mięso nie może być grubo pokrojone. Nie jadłem jeszcze czerwonego ryżu więc nie wiem czy będzie do tego pasował. Tradycyjnie zaserwował bym to z ziemniaczkami podgotowanymi i wrzuconymi na głęboki olej, do tego pomidory pokrojone w plastry z cebulką i oliwą z oliwek i posypanymi pieprzem.

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie można kupić mięso żarłacza?

    OdpowiedzUsuń
  5. Z tych cudownych skladnikow mozna wiele przygotowac jesli ma sie wyobraznie i serce do gotowania:) Ja ze swojej strony polecam makaron tagiatelle lub spaghetti z pesto z owych przypraw i ziol:) Pomyslalam o tym bo nawet pogoda sprzyja ku lekkiemu posilkowi:)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja zrobiłabym duszoną wołowinę z polentą, solą rozmarynową i kurkami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dodałabym trochę z tych przypraw do pasty bakłażanowej, na którą dałaś mi kiedyś przepis :) Była wyborna :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Patelnię polałabym oliwią i wrzuciła na nią sprasowany czosnek oraz przekrojone na połówki małe pomidorki sherry. Wszystko doprawiłabym szczyptą soli i dosłownie 2 minuty podsmażała - chciałabym, żeby pomidory na patelni zrobiły się tylko cieple, żeby zachowały świeżość i jędrność. Na patelnię dodałabym wcześniej ugotowany makaron i posypałabym całość mieszanką ziołowa spaghettata all’italiana. Danie wymieszałam na patelni tak, żeby każda nitka makaronu „posmakowała” oliwy, która wyciągnęła wspaniałe smaki i aromaty z czosnku, pomidorów i ziołowej mieszanki. Danie posypałabym pokrojoną w kostkę białą mozzarellą po czym wyłożyłabym porcje na talerze.

    OdpowiedzUsuń
  9. zapytałabym w Kuchniach Świata :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam.
    Tyle fajnych rzeczy że w głowie się kreci.
    Na pewno rybka, najlepiej łosoś, z solą cytrynową i rozmarynem smażona na grillu, do tego polenta z grzybami...mniam, rozmarzyłam się;)

    OdpowiedzUsuń
  11. "Paellę"... z dodatkiem soli cytrynowej, papryk, czerwonego ryżu, z omułkami, dorszem i rakami...

    OdpowiedzUsuń
  12. Ostatnio robiłam Spaghetti z pstrągiem

    składniki:
    makaron spaghetti
    pstrąg
    brokuł
    śmietana 18 % 200ml
    mieszanka ziołowa spaghettata all’italiana do makaronów
    sól falksalt cytrynowa
    wędzona papryka słodka Santo Domingo
    1 łyżka masła
    1/3 szklanki mleka

    Brokuła opłukać podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Pstrąga pokroić w małe kawałki doprawić solą falksalt cytrynową. Wymieszać mleko ze śmietaną i wlać na roztopione na patelni masło chwile razem gotować mieszając.Gdy śmietana z mlekiem zaczną lekko gęstnieć włożyć różyczki brokuła i mieszając gotować ok 2-3 minuty na wolnym ogniu.Do śmietany i brokuła dodać pstrąga i całość wymieszać. Doprawić do smaku papryką wędzoną Santo Domingo. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie i odcedzamy, doprawiamy mieszanką ziołową a spaghettata all’italiana do makaronów polewany sosem z brokułem i rybą. paulina2157@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  13. Można też zrobić babeczki z Polenty z grzybami Bartolini ryżem rosso selvaggio czerwonym .
    Najpierw ugotować ryż rosso selvaggio czerwony, przestudzić.
    Polentę dodać do gotującego się bulionu warzywnego, mieszac cały czas aby polenta sie nie przypaliła gdy zrobi się gęsta można doprawić solą falksalt z rozmarynem, oraz wędzoną papryką ostrą Santo Domingo. Ugotowany wcześniej ryż dodać do polenty wymieszać. Gęstą i gorącą masę wyłożyć do foremekl na babeczki i piec jeszcze około 20 minut.
    paulina2157@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. ~Magda Hadryś31 lipca 2013 07:04

    Przepis na obiad, który jest naprawdę ekspresowy. W czasie gdy kuskus wchłania płyn, zdążymy przygotować do niego dodatki i usmażyć łososia.

    Dymny aromat łososia uzyskany dzięki wędzonej papryce i rozgrzewająca ostrość jej kuzynki świetnie komponuje się z orzeźwiającym limonkowym kuskusem. Polecam.

    Ale po kolei:
    Łososia należy posolić solą cytrynową, natrzeć wymieszanymi przyprawami (słodką oraz ostrą papryką wędzoną, tymiankiem, kminem) i odstawić.

    Na rozgrzaną patelnię kłaść łososia i smażyć na dużym ogniu.

    W czasie gdy łosoś się smaży, zalać kuskus bulionem. Gdy napęcznieje wymieszać go z sokiem i skórką z limonki, rukolą oraz szczypiorkiem. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą cytrynową.

    Kuskus podać z łososiem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty