Cytrynowo- bazyliowe spaghetti

Sama nie wiem skąd mi taki pomysł przyszedł do głowy :) Po prostu te połączenie wydało mi się ciekawe i jak się okazało wyszło bardzo pysznie :) Mój Mąż dołożył sobie dodatkowo kilka suszonych pomidorów, które wczoraj ususzyłam w piekarniku (przepis niebawem). Ale wróćmy do spaghetti...

Składniki:

  • makaron spaghetti

  • kilka łyżek oliwy

  • sok wyciśnięty z 1/3 cytryny (dodawany stopniowo, aby nie przesadzić)

  • pół garści świeżych liści bazylii

  • sól, pieprz biały

  • rozgnieciony ząbek czosnku


Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym czasie w dużej misce robimy sos z podanych składników wg własnego gustu (mieszamy oliwę z cytryną, solą i pieprzem, a na koniec dodajemy posiekaną bazylię). Po odcedzeniu makaronu przekładamy go do miski z sosem i mieszamy dokładnie. Wykładamy na talerz i przyozdabiamy listkami bazylii. Voila! Smacznego! :)

spaghetti cytrynowo- bazyliowe

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty