Pizza wegetariańska z cukinią

Pyszna, lekka i zdrowa :) Takie jedzenie lubię najbardziej- do tego sos pomidorowy i jogurtowy... mmmmm! Korzystajcie z ceny cukinii i róbcie pizzę wege! :)

Składniki:

  • ciasto na pizzę wg tego przepisu

  • 1 średnia cukinia

  • 2 garści startego żółtego sera

  • puszka pomidorów

  • 1 średnia cebula

  • ulubione zioła (bazylia, oregano)

  • sól

  • łyżka oliwy


Część ciasta rozkładamy na papierze do pieczenia na preferowaną grubość, biorąc pod uwagę, że w piekarniku jeszcze nieco urośnie.

Puszkę pomidorów podgrzewamy w rondelku ze szczyptą soli i ziołami do momentu redukcji (zwiększenia gęstości sosu). Cukinię marynujemy kilka minut w szczypcie soli, ulubionych ziołach i łyżce oliwy po czym grillujemy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na patelni do miękkości.

Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, cebulę i cukinię i wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na kilka minut, aż się zrumieni. Wtedy posypujemy serem i włączamy termoobieg na dosłownie 2-3 minuty.

Voila! Gotowe! Polewamy ulubionym sosem i zajadamy :)

pizza wegetariańska

Komentarze

Popularne posty