Pizza wegetariańska z cukinią
Pyszna, lekka i zdrowa :) Takie jedzenie lubię najbardziej- do tego sos pomidorowy i jogurtowy... mmmmm! Korzystajcie z ceny cukinii i róbcie pizzę wege! :)
Składniki:
Część ciasta rozkładamy na papierze do pieczenia na preferowaną grubość, biorąc pod uwagę, że w piekarniku jeszcze nieco urośnie.
Puszkę pomidorów podgrzewamy w rondelku ze szczyptą soli i ziołami do momentu redukcji (zwiększenia gęstości sosu). Cukinię marynujemy kilka minut w szczypcie soli, ulubionych ziołach i łyżce oliwy po czym grillujemy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na patelni do miękkości.
Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, cebulę i cukinię i wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na kilka minut, aż się zrumieni. Wtedy posypujemy serem i włączamy termoobieg na dosłownie 2-3 minuty.
Voila! Gotowe! Polewamy ulubionym sosem i zajadamy :)
Składniki:
- ciasto na pizzę wg tego przepisu
- 1 średnia cukinia
- 2 garści startego żółtego sera
- puszka pomidorów
- 1 średnia cebula
- ulubione zioła (bazylia, oregano)
- sól
- łyżka oliwy
Część ciasta rozkładamy na papierze do pieczenia na preferowaną grubość, biorąc pod uwagę, że w piekarniku jeszcze nieco urośnie.
Puszkę pomidorów podgrzewamy w rondelku ze szczyptą soli i ziołami do momentu redukcji (zwiększenia gęstości sosu). Cukinię marynujemy kilka minut w szczypcie soli, ulubionych ziołach i łyżce oliwy po czym grillujemy po kilka minut z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Pokrojoną w piórka cebulę podsmażamy na patelni do miękkości.
Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, cebulę i cukinię i wstawiamy do rozgrzanego do 230 stopni piekarnika na kilka minut, aż się zrumieni. Wtedy posypujemy serem i włączamy termoobieg na dosłownie 2-3 minuty.
Voila! Gotowe! Polewamy ulubionym sosem i zajadamy :)
Komentarze
Prześlij komentarz