Proste ciasto z porzeczkami i agrestem
Kolejny udany, słodki i wilgotny spontan :) Polecam na szybki deser do kawy lub na wizytę niespodziewanych gości :)
Składniki:
Umyte owoce wykładamy na dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Z podanych składników wyrabiamy mikserem ciasto i zalewamy owoce, posypując garścią owoców po wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni na około 40 minut, ale trzeba to sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Lekko ostygnięte posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sito. Smacznego! :)
Składniki:
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru
- 100 g rozpuszczonego masła
- 150 ml mleka
- 200 g dowolnych owoców, mogą być również mrożone
Umyte owoce wykładamy na dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Z podanych składników wyrabiamy mikserem ciasto i zalewamy owoce, posypując garścią owoców po wierzchu. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni na około 40 minut, ale trzeba to sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe. Lekko ostygnięte posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sito. Smacznego! :)
hej, a żadnego proszku do pieczenia dodać nie trzeba?
OdpowiedzUsuń