Kotlet schabowy - sposób na soczysty i chrupiący sznycel wieprzowy
Kotlet schabowy- niby nic specjalnego, niby przyrządzenie go to żadna filozofia... a jednak! Gdy kotlet jest gruby to jest suchy i twardy, jak podeszwa. Natomiast dokładne rozbicie go oraz NIE SOLENIE przed smażeniem sprawia, że jest soczysty i delikatny.
Składniki (koszt 1 kotleta około. 2-3 złotych; ja kupiłam 5 szt. za 8zł w Lidlu):
Mięso rozbijamy dokładnie z obu stron na grubość około 1-2 mm. Panierujemy w mące, jajku wymieszanym z przyprawami i bułką tartą. Smażymy na złocisto z obu stron, podajemy z ziemniakami (w ulubionej formie) i mizerią :) Mhm! Dobrym patentem jest też położyć plaster żółtego sera na ubity już kotlet i dopiero panierowanie go w mące, jajku i bułce. Uwielbiam takie kotlety, ale dzisiaj nie miałam sera ;)
Składniki (koszt 1 kotleta około. 2-3 złotych; ja kupiłam 5 szt. za 8zł w Lidlu):
- schab pokrojony na kotlety (u mnie grubości około 1 cm, ale im grubszy, tym większy wyjdzie kotlet po rozbiciu)
- 1-2 jajka (w zależności od ilości kotletów. 1 jajko wystarczy do panierowania 1-3 kotletów)
- kilka łyżek mąki
- około pół szklanki bułki tartej + łyżka sezamu (opcjonalnie)
- sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, czosnek granulowany
- olej do smażenia
Mięso rozbijamy dokładnie z obu stron na grubość około 1-2 mm. Panierujemy w mące, jajku wymieszanym z przyprawami i bułką tartą. Smażymy na złocisto z obu stron, podajemy z ziemniakami (w ulubionej formie) i mizerią :) Mhm! Dobrym patentem jest też położyć plaster żółtego sera na ubity już kotlet i dopiero panierowanie go w mące, jajku i bułce. Uwielbiam takie kotlety, ale dzisiaj nie miałam sera ;)
Ja lubię na schabowego położyć brzoskwinię i na to ser (potrzymać na patelni, aż ser będzie ciągnący), a zamiast mizerii żurawina. Wiem, brzmi dziwnie, ale jest smaczne ;D
OdpowiedzUsuńP.S. Twoja ulubiona forma ziemniaków to... brak ziemniaków? :DDDD
oj zdecydowanie moja ulubiona wersja ziemniaków to jak największa ich ilość ;) Moje były odsmażane z zeszłego dnia :) Nie chciałam ich wyglądem psuć zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńja to uwielbiam faszerowana schabowego, odpowiedniej jakości ser jest super w takim produkcie
OdpowiedzUsuńCzy myślisz, że drobiowy wyszedłby równie dobrze?
OdpowiedzUsuńbaaardzo podoba mi się ta propozycja, oj baaardzo :D
OdpowiedzUsuń:) do dzieła :)
OdpowiedzUsuńraczej tak, ale trzeba go trochę mniej rozbić
OdpowiedzUsuńja też lubię a`la devolaie :)
OdpowiedzUsuńChcesz mieś soczystego kotleta schabowego dodaj do jajka łyżkę śmietany kwaśnej na jedno jajo i trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego,razem roztrzep i po mące w tym obtocz,a potem w bułce.
OdpowiedzUsuńdzięki, mi wychodzi też bez tego :)
OdpowiedzUsuń