Ciasto z makiem i kefirem

Uwielbiam ciasta z makiem i bakaliami. Dla mnie to nie odłączny element świąt. Dziś polecam udany eksperyment ciasta biszkoptowego z dodatkiem kefiru oraz z makiem.

Składniki:

  • 3 jajka

  • szklanka cukru pudru

  • szklanka kefiru

  • 0,5 szklanki oleju

  • 2,5 szklanki mąki

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


masa makowa:

  • 150-200 g maku

  • kandyzowana skórka pomarańczowa

  • orzechy laskowe lub włoskie

  • żurawina, rodzynki

  • łyżka cukru pudru

  • 2 białka ubite na sztywno


Mak zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na dłuższą chwilę. Odcedzamy, mielimy 2 razy w maszynce, dodajemy posiekane bakalie i cukier, mieszamy, odstawiamy.

Przygotowujemy biszkopt miksując wszystkie składniki. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ostudzoną masę makową łączymy ze świeżo ubitą pianą z białek. Dzięki temu masa nie będzie się kruszyć przy krojeniu. Biszkopt wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a na biszkopcie układamy po ukosie (w kratę) masę makową wbijając ją odrobinę w ciasto, aby nie była tylko na jego wierzchu. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 40-50 minut sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już gotowe. Ostudzone ciasto polewamy lukrem. Pycha! :)

ciasto z makiem i kefirem

Komentarze

Popularne posty