Kruche cynamonowe ciastka - pyszne!

Szukałam prostych ciastek, które będę mogła szybko zrobić i znalazłam świetny przepis na blogu koleżanki Słodkie Przyjemności. Jeśli kochacie cynamon to jest to właśnie przepis dla Was. Ja nie przepadam za piernikami, ale takie ciastko do kawy czy herbaty to idealny duet :) Nie są trudne w przygotowaniu, a z podanych proporcji wychodzi spokojnie ponad 100 ciastek. Koszt zrobienia takiej ilości ciastek (samych produktów) to około 8zł.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki (każda około 240ml)

  • pół kostki masła

  • 2-3 łyżeczki cynamonu

  • 1,5 szklanki cukru

  • 1 jajko i 2 żółtka

  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie w Thermomix:

1. Wszystkie składniki podzielić na dwie części i wrzucamy na 2 tury do naczynia miksującego. Każdą z nich wyrabiamy 2 minuty/ interwał. Jeśli ciasto się nie klei dolewamy odrobinę wody i wyrabiamy ponownie przez 1 minutę.

2. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 15 minut.

3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

4. Z ciasta odrywamy kawałek (resztę wstawiamy z powrotem), wałkujemy cieniutko na oprószoną mąką stolnicy i wykrawamy ciastka. Jeśli nie macie foremek możecie użyć szklanki.

5. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (dobrze jest mieć dwie i wkładać kolejną, gdy wyjmujecie pierwszą blachę) i wstawiamy do NAGRZANEGO do 180 stopni piekarnika na około 10 minut. Tak robimy, aż ciasto się skończy i wszystkie ciastka będą upieczone. Gorące ciastka dobrze jest wystudzić na kratce, wtedy robią się cudownie kruche.

Wykonanie tradycyjne:

Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Miksujemy w oddzielnej misce jajka z cukrem i dodajemy do mąki wraz z pokrojoną margaryną. Ugniatamy z tego ciasto rozcierając margarynę między palcami. Jeśli ciasto się nie klei dolewamy odrobinę wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Po 15 minutach odrywamy kawałek (resztę wstawiamy z powrotem), wałkujemy cieniutko na oprószoną mąką stolnicy i wykrawamy ciastka. Jeśli nie macie foremek możecie użyć szklanki. Ciastka wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (dobrze jest mieć dwie i wkładać kolejną, gdy wyjmujecie pierwszą blachę) i wstawiamy do NAGRZANEGO do 180 stopni piekarnika na około 10 minut. Tak robimy, aż ciasto się skończy i wszystkie ciastka będą upieczone. Gorące ciastka dobrze jest wystudzić na kratce, wtedy robią się cudownie kruche.  Proste, smaczne, tanie! :)

ciastka cynamonowe

Komentarze

  1. Uwielbiam takie ciasteczka, ozdobione wyglądają bajecznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie na świąteczne potrawy

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasteczka z przepisu robiłam pierwszy raz i wyszly tak dobre, że chyba jutro będę znowu robić bo już mało zostało :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty