Śledź w oleju z cebulką i ogórkiem kiszonym

Pyszny śledzik w doborowym towarzystwie :) Najlepiej smakuje po 3-4 dniach. Jest dobrą zakąską na Sylwestra, więc po świętach warto zrobić go od razu na zaś :)

Składniki na mały słoik (2-3 osoby):

  • 2 płaty matjasa

  • pół cebuli pokrojonej w kostkę

  • 2-3 ogórki kiszone starte na dużych oczkach tarki

  • 3-4 ziela angielskie

  • 2 liście laurowe

  • olej


Śledzie płuczemy i moczymy w wodzie przez kilka godzin 2 razy wymieniając wodę. Kroimy na ukośne paski. Na dnie naczynia układamy najpierw warstwę cebuli i ogórka, potem śledzi, znów cebuli i ogórków, śledzi... na końcu powinna być warstwa cebuli i ogórków. Zalewamy olejem, uzupełniając go po chwili, gdy rozleje się do wszystkich zakamarków. Śledzie powinny być dokładnie przykryte olejem. Wkładamy 2 liście laurowe i ziele angielskie. Zamykamy i do lodówki :)

Smacznego!

śledź w oleju z cebulą i ogórkiem kiszonym

Komentarze

Popularne posty