Śledź w oleju z cebulką i ogórkiem kiszonym
Pyszny śledzik w doborowym towarzystwie :) Najlepiej smakuje po 3-4 dniach. Jest dobrą zakąską na Sylwestra, więc po świętach warto zrobić go od razu na zaś :)
Składniki na mały słoik (2-3 osoby):
Śledzie płuczemy i moczymy w wodzie przez kilka godzin 2 razy wymieniając wodę. Kroimy na ukośne paski. Na dnie naczynia układamy najpierw warstwę cebuli i ogórka, potem śledzi, znów cebuli i ogórków, śledzi... na końcu powinna być warstwa cebuli i ogórków. Zalewamy olejem, uzupełniając go po chwili, gdy rozleje się do wszystkich zakamarków. Śledzie powinny być dokładnie przykryte olejem. Wkładamy 2 liście laurowe i ziele angielskie. Zamykamy i do lodówki :)
Smacznego!
Składniki na mały słoik (2-3 osoby):
- 2 płaty matjasa
- pół cebuli pokrojonej w kostkę
- 2-3 ogórki kiszone starte na dużych oczkach tarki
- 3-4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- olej
Śledzie płuczemy i moczymy w wodzie przez kilka godzin 2 razy wymieniając wodę. Kroimy na ukośne paski. Na dnie naczynia układamy najpierw warstwę cebuli i ogórka, potem śledzi, znów cebuli i ogórków, śledzi... na końcu powinna być warstwa cebuli i ogórków. Zalewamy olejem, uzupełniając go po chwili, gdy rozleje się do wszystkich zakamarków. Śledzie powinny być dokładnie przykryte olejem. Wkładamy 2 liście laurowe i ziele angielskie. Zamykamy i do lodówki :)
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz