Sos tatarski - obowiązkowy na świątecznym stole
Nigdy nie jadłam lepszego sosu tatarskiego od tego, wg przepisu mojej Mamy i w jej wykonaniu. Niestety nie jest to jedyna potrawa, której nigdy mi już nie poda, ale staram się powrócić kubkami smakowymi do wspomnień, wspólnych świąt... Serdecznie polecam Wam ten sos jako dodatek do mięs, jaj, białej kiełbasy pierogów i krokietów - idealny.
Składniki na oko:
Ogórki, jajka i grzyby drobno kroimy i mieszamy z chrzanem i majonezem. Jeśli wolimy ostrzejsze sosy to należy dodać więcej chrzanu. Sos jest naprawdę wyborny, w naszym domu jadało się go tylko na święta.
Składniki na oko:
- słoiczek mocnego chrzanu
- taka sama porcja majonezu
- kilka kiszonych ogórków
- jajka ugotowane na twardo
- marynowane grzyby lub po prostu marynowane pieczarki (łatwo dostać w Biedronce)
- pieprz, sól
Ogórki, jajka i grzyby drobno kroimy i mieszamy z chrzanem i majonezem. Jeśli wolimy ostrzejsze sosy to należy dodać więcej chrzanu. Sos jest naprawdę wyborny, w naszym domu jadało się go tylko na święta.
autor: Gugu, źródło: http://feeria.blox.pl/2011/02/Sos-Tatarski.html
Komentarze
Prześlij komentarz