Domowa kiełbasa- wędzona

Kiełbasa zrobiona w domu to coś cudownego. Ciepła i soczysta to po prostu kulinarny obłęd. Można ją zrobić na 3 sposoby:

  • uwędzić, jeśli macie możliwość

  • upiec

  • ugotować (w dwóch ostatnich opcjach przypomina smakiem białą kiełbasę)


Ja skorzystałam z wędzarni i jestem bardzo zadowolona z efektu. Wykonanie wymaga jeszcze dopracowania, bo po pokrojeniu kiełbasa jest zbyt krucha, powinna być bardziej zwarta.

http://www.youtube.com/watch?v=jXIK1qIEvMs

Składniki:

  • 2kg łopatki wieprzowej

  • 600g podgardla lub słoniny

  • 500-700 ml zimnego rosołu

  • jelita wieprzowe

  • przyprawy: 1,5 łyżeczki soli peklowej, sól do smaku, 2 łyżeczki wędzonej ostrej papryki, łyżeczka garam masala, 2 łyżeczki jagód jałowca, łyżeczka kolendry, łyżeczka gorczycy, trochę pieprzu czarnego i białego, pół główki czosnku, opcjonalnie majeranek i inne przyprawy


Mięso i tłuszcz mielimy, dodajemy przyprawy, stopniowo dolewamy rosół (nada kiełbasie soczystości) i mieszamy, mieszamy, mieszamy. Gdy mięso jest już jakby "pulchne" od rosołu klepiemy je ręką przez dłuższą chwilę. Przykrywamy folią i odstawiamy na 12h do lodówki.

Po tym czasie napełniamy mięsem jelita i skręcamy pętka. Wędzimy w 80 stopniach około 2-3h. Po wędzeniu parzymy w gorącej wodzie (nie gotujemy!!) około 15-20 minut. Pyszne! A najważniejsze, że wiecie co jecie, bo nie ma w tym tyle chemii ile w sklepowych kiełbasach. Smacznego!

wędzona kiełbasa

Komentarze

  1. A kiedy przyprawy? I wcześniej zmiarzdzyć w moździeżu przyprawy?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyprawy dodajemy po zmieleniu mięsa, można je wcześniej utłuc w moździerzu wraz z czosnkiem.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty