Domowa uprawa boczniaka

O domowej uprawie pieczarek pisałam we wcześniejszych notkach, ale boczniakiem to naprawdę jestem zachwycona :) Najbardziej podoba mi się to, że nie trzeba go nawet podlewać. Kurier przywiózł balot boczniaka zapakowany w czarną folię. Gdy ją zdjęłam okazało się, że pod spodem jest jeszcze jedna, z dziurkami, która zapobiega wysuszeniu grzybni, a dziurki dostarczają do niej powietrze, przez które też wychodzą grzyby. Balot ustawiłam w tym samym pokoju, co wcześniej pieczarkę. Temperatura około 10-13 stopni, pokój raczej ciemny. Raz spryskałam wodą powierzchnę dookoła balotu, ale samej grzybni nie spryskiwałam. Pierwsze grzybki zaczęły pojawiać się już po kilku dniach...

domowa uprawa boczniaka


Zdjęcie poniżej pokazuje jak szybko rosną grzyby. Dziś zebrałam pierwszy rzut. Z tych największych zrobiłam boczniaki panierowane, a mniejsze odłożyłam na później. Planuję zrobić farsz do pierogów (mięsno-boczniakowy), sos, pasztet, flaczki wegetariańskie z boczniaków itp.


domowa uprawa boczniaka


To już druga grzybnia od Planto i kolejna, która mnie nie zawiodła. Grzyby naprawdę rosną jak na drożdżach :) Znalazłam ciekawy artykuł na temat wartości odżywczych boczniaków.




Zawierają białko w 70 proc. przyswajalne, sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych. W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne. Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C (porcja  100 g pokrywa w 15 proc. dzienne zapotrzebowanie). Obfitują w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. Naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka, zawierający aktywną substancję – pleuran, może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych. Badacze słowaccy wyizolowali z boczniaka beta-glukan – związek poprawiający odporność organizmu i zwalczający niektóre nowotwory.źródło: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/cudowne-grzyby-boczniaki-poprawiaja-odpornosc-organizmu-i-zwalczaja-niektore-nowotwory_37284.html

Szczerze mówiąc najbardziej nie mogę się doczekać pierogów z tym pysznym farszem :) A Wy? Co przyrządzilibyście z boczniaków?


Zobaczcie moje przepisy na potrawy z boczniakami.

Komentarze

  1. Ciekawe co by powiedział mój mąż na taką hodowlę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jeśli lubi boczniaki to na pewno się ucieszy :) mój był w szoku jak zobaczył pierwsze zbiory :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurde nieźle !
    Nie myślałem nigdy o takiej hodowli ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetna jest zupa z boczniaków ugotowana tak ,jak przyrządza się flaczki ,zamiast mięsa dodaje się pokrojone cieniutko jak makaron ,lekko przesmażone na oliwie boczniaki.

    OdpowiedzUsuń
  5. a tak, robiłam :) http://nienazarty.blog.pl/?p=882

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bajer!! Uwielbiam boczniaki, więc takie coś było by idealne ^^

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty