Drożdżówka z konfiturą i pomarańczowym lukrem

Dziś przepis na słodkość, która kojarzy mi się z jesienią i zimą... Taka ciepła drożdżówka popijana mlekiem to po prostu niebo w gębie :) Jedna z Fanek bloga na Facebooku też piekła dziś drożdżówkę z okazji Dnia Babci i polała ją lukrem cytrynowym... Mhm... u mnie miała być kruszonka, ale lukier pomarańczowy (ze względu na dodatek skórki pomarańczowej) to zdecydowanie lepszy pomysł!

Składniki:

  • 4,5 szklanki mąki

  • 1 szklanka ciepłego mleka

  • 1 łyżka masła

  • pół szklanki wody

  • około 1/6 kostki drożdży

  • około 3/4 szklanki cukru

  • szczypta soli

  • pół szklanki cukru pudru+sok z połowy pomarańczy

  • skórka z połowy pomarańczy

  • dowolna konfitura (u mnie porzeczkowa)


Z mąki, wody, mleka, masła, cukru, drożdży i soli ugniatamy ciasto. Obieramy pomarańczę za pomocą obieraczki (by było jak najmniej białej skórki, tzw. albedo) i kroimy drobno. Dodajemy skórkę do ciasta i jeszcze chwilę ugniatamy (ciasto nie powinno kleić się do rąk). Odstawiamy na godzinę, ugniatamy pononie i dzielmy na 5 części. Ja ulepiłam kilka warkoczy, zwijasów itp. Jeśli chcecie zwijas z konfiturą to trzeba go trochę rozwałkować, posmarować konfiturą, zlepić brzegi jak przy pierogach i zawijać albo w warkosz, albo w ślimaka. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, na dno ustawiamy naczynie z wodą. Do nagrzanego pieca wstawiamy ulepione i posmarowane mlekiem drożdżówki w sporych odległościach od siebie, pieczemy około 10-15 minut. Wyjmujemy, a gdy ostygną polewamy lukrem, czyli połączeniem cukru pudru i soku z pomarańczy. Voila!

drożdżówka z konfiturą

drożdżówka z konfiturą

drożdżówka z konfiturą

drożdżówka z konfiturą

Komentarze

  1. Pyszności drożdżowe ,uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chętnie bym teraz zjadła taką drożdżóweczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twoje Drożdzówki Wyglądają apetycznie:) a ja polecam drożdżowe ślimaczki cynamonowe: http://kopalniasmaku.pl/przepisy/63-100052-drozdzowe_slimaczki_cynamonowe.html

    OdpowiedzUsuń
  4. ciepła drożdżówka to jest TO!

    OdpowiedzUsuń
  5. a to proszę się częstować ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis, wspaniałe zdjęcia. Napatrzeć się nie można:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wyglądają bardzo apetycznie... polecam też moje drożdżówki cynamonowe.. http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/10/drozdzowki-cynamonowe.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Zjadałam bym choć jedna taką:-), ale się nie da:-( Na pociechę mam serowe co nie co, na które to zapraszam i Ciebie:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2014/01/serowe.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam drożdżowe wypieki a Twoja drożdżówka wygląda mega apetycznie :) Pozdrawiam www.zainspirowanawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. a mozna dokladne proporcje?najbardziej chodzi mi o dzozdze

    OdpowiedzUsuń
  11. ok. 15-20 g świeżych drożdży :)

    OdpowiedzUsuń
  12. dzięki :) starałam się zrobić ładne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. twoja drożdżówka wygląda genialnie! palce lizać
    zobacz też moje drodżowe bułeczki z marmoladą
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2013/08/bueczki.html

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. pycha do mleka, tak samo jak ciasteczka owsiane, pozdrawiam
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2013/02/ciasteczka-owsiane-z-czekolada-i.html

    OdpowiedzUsuń
  15. polecam też pyszną drożdżówkę z marmoladą..
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2013/11/drozdzowka-z-marmolada.html

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam takie drożdżówki - są nieporównywalnie lepsze niż te sklepowe. Ja zapraszam na drożdżówki z pomarańczą: http://kuchniaidom.pl/bulki-drozdzowe-z-pomarancza/

    OdpowiedzUsuń
  17. Ależ mi narobiłaś smaku na ciepłą drożdżóweczkę. :) Muszę wypróbować Twój przepis, tym bardziej, że jeszcze nigdy nie robiłam smakowego lukru.

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobię na weekend :) Bedzie fajne sobotnie śniadanko urodzinowe :)
    http://chillijemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  19. Prosze wziazsc pod uwage ze blogi czytaja tez osoby ktore mieszkaja za granica tak jak ja. Mysle wiec ze tak jak ja wiele osob czytajacy Pani blog ma ogromne problemy z proporcjami i realizowaniem przepisow np. szklanki nie sa w takich samych wymiarach jak w Polsce ,u nas jedna kostka drozdzy to 25gr.Dziekuje.

    OdpowiedzUsuń
  20. będę pamiętać, dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  21. drożdzówki apetyczne, a ja tym razem polecam zapiekany makaron na słodko, http://kopalniasmaku.pl/przepisy/27-100017-zapiekany_makaron_z_jablkami.html

    OdpowiedzUsuń
  22. Świetnie wyglądają te drożdżówki.
    Polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/drozdzowki-ze-sliwkami

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy nie da sie podac skladnikow w gr lub dkg ? Nie mieszkam w Polsce i nie wiem ile to jest 1/6 paczki drozdzy!!! U nas sa paczkowane po 30gr. Szklanki polskiej tez nie posiadam, ile to jes np. w mililitrach? Dziekuje za pomoc. Przepis wyglada znakomicie i nie chce go sknocic!!!

    OdpowiedzUsuń
  24. wyglądają naprawdę smakowicie, idealne do popołudniowej herbaty, ja polecam półsłodkie ciasteczka z ziarnami
    http://deptusiowyswat.blox.pl/2014/02/ciastaczka-z-ziarnami.html

    OdpowiedzUsuń
  25. szklanki po 250ml a świeżych drożdży proszę dodać około 15-20g

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty