Makaron ze szpinakiem i łososiem

Pyszota tkwi w prostocie :) Wczoraj głosowaliście na Facebooku co mam przyrządzić na obiad i wyniki nie dały jednoznacznego wyniku ;) Dlatego postanowiłam przyrządzić dziś makaron cavatappi ze szpinakiem i łososiem wędzonym. Pyszne i szybkie danie!

Składniki (na 2-3 osoby):

  • pół opakowania makaronu cavatappi lub innego

  • paczka świeżego szpinaku

  • garstka pokrojonego wędzonego łososia

  • pół posiekanej cebuli

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki śmietany 18% i 2 łyżki jogurtu

  • łyżka mąki pszennej

  • pół szklanki wody

  • łyżka oleju

  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

  • orzechy opcjonalnie


Makaron gotujemy w wrzącej, osolonej wodzie. Cebulę szklimy z czosnkiem, dodajemy umyty szpinak, łososia i dusimy, podlewając około połową szklanki wody. Śmietanę i jogurt mieszamy ze szczyptą soli i mąką, hartujemy płynem z sosu, dodajemy do rondelka z sosem i mieszamy co jakiś czas. Odcedzony makaron polewamy sosem i posypujemy orzechami. Pyszne!

makaron ze szpinakiem i łososiem

makaron ze szpinakiem i łososiem

Komentarze

  1. Mmm jak to apetycznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję :) staram się robić apetyczne zdjęcia, by oddawały rzeczywisty smak :)

    OdpowiedzUsuń
  3. aa... co robimy z łososiem i kiedy ??

    OdpowiedzUsuń
  4. aaa... co i kiedy robimy z łososiem ??!!

    OdpowiedzUsuń
  5. dzięki za zwrócenie uwagi, już poprawiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis! Mimo tego, że nie przepadam ani za łososiem, ani za szpinakiem - w tym połączeniu jakoś się odnalazłam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty