Pieczone boczniaki z czosnkiem

To ostatni przepis z pierwszego zbioru domowej uprawy boczniaków :) Z niecierpliwością czekam na kolejne! Dziś obiad iście wegetariański - gotowane ziemniaki, pieczone boczniaki z czosnkiem (pyszne!) i moja ulubiona sałatka z dzieciństwa, czyli ogórki kiszone z cebulą i śmietaną ;)

Składniki:

  • boczniaki (ilość zależna od porcji i wielkości naczynia, w której będą pieczone)

  • sól, pieprz

  • łyżeczka masła

  • odrobina oliwy

  • ząbek czosnku


Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wyciśniętym ząbkiem czosnku. Na to układamy kapelusze boczniaków blaszkami do góry, solimy i pieprzymy, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 15-20 minutach obróciłam na drugą stronę i piekłam jeszcze 10 minut. Jak widzicie objętość znacznie się zmniejszyła ;) Aha! Ja przed pieczeniem posypałam grzyby bułką tartą, ale nie musicie tego robić.

pieczone boczniaki

pieczone boczniaki

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty