Biscotti włosko-polskie

Przepis podpatrzyłam w jednym z moich ulubionych programów TV "Na słodko" i dostosowałam do zawartości portfela i szafek ;) Wyszły rewelacyjnie! i mogą bardzo długo leżeć, jeśli przechowujemy je w zamkniętej puszce. Idealne do kawy i herbaty. We Włoszech moczy się je raczej w winie... ;)

Składniki:

  • 5 jaj

  • 2,5 szklanki cukru (po 250ml)

  • łyżka aromatu migdałowego lub esencji waniliowej

  • 3,5 szklanki mąki pszennej

  • 0,5 łyżeczki cynamonu

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 łyżka skórki pomarańczowej

  • ok. 150 g mieszanki studenckiej

  • roztrzepane jajko z wodą do smarowania ciasta


Jajka roztrzepujemy z cukrem do jego rozpuszczenia. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z cynamonem, proszkiem do pieczenia, solą i skórką pomarańczową. Dodajemy do roztrzepanych jaj, mieszamy i dodajemy bakalie, aromat/esencję i ugniatamy ciasto na posypanej mąka stolnicy. Dzielimy na 4 części, z których formujemy wałki (pieczemy po 2 sztuki). Wałki układamy na papierze do pieczenia, lekko spłaszczamy, smarujemy jajkiem wymieszanym z wodą i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25-30 minut. Wyjmujemy, studzimy, kroimy na ukos na plastry grubości około 1 centymetra i ponownie przekładamy na blachę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut, aż wyschną (przewracamy po 7 minutach na druga stronę). Jeśli po upływie tego czasu po dotknięciu palcem dalej będą miękkie- nie przejmujcie się, bo po wystygnięciu stwardnieją. To dość duża porcja, wychodzą dwie takie duże puszki :)

biscotti włosko-polskie

biscotti włosko-polskie

biscotti włosko-polskie

Komentarze

  1. Piękne zdjęcia i na pewno smaczne biscotti :)
    Zapraszam do mnie.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty