Śmietanowa tarta z kandyzowanymi wiśniami

Na Facebooku pisałam Wam, że postanowiłam nie wydawać przez tydzień pieniędzy na zakupy spożywcze, dlatego dzisiejsze ciasto jest zbiorem produktów, które miałam w szafkach i lodówce. Wyszło bardzo smacznie, choć to eksperyment :) Ciasto pół-kruche, bo takie wolę. Jeśli nie macie kandyzowanych czereśni użyjcie np. pokrojonych truskawek (sezon coraz bliżej), skórki cytrynowej lub pomarańczowej lub czegokolwiek innego, co będzie pasować.

Składniki:

  • trochę ciasta na tartę

  • 400 ml śmietany 18%

  • 3 jajka

  • ok. 3/4 szklanki cukru pudru (możecie użyć więcej, bo ciasto nie wyszło zbyt słodkie)

  • połowa opakowania przyprawy Kamis do serników

  • kandyzowane wiśnie lub inny dodatek

  • pół laski wanilii


Ciasto ugniatamy i chłodzimy 30 minut w lodówce. Rozwałkowujemy i przenosimy na formę do tart dokładnie lepiąc dno i boki, usuwamy resztki ciasta, które wystają poza formę. Na ciasto układamy kawałek papieru do pieczenia, na do sypiemy 2 garści suszonej fasoli i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10-15 minut, po czym zdejmujemy papier z fasolą i pieczemy jeszcze kilka minut. Ostudzamy.

Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy śmietanę, przyprawy i ziarenka z przekrojonej wzdłuż laski wanilii i mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na spód, układamy wiśnie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 30-40 minut. Po wyjęciu ciasto musi całkowicie ostygnąć przed krojeniem. Voila! ;)

tarta śmietanowa z kandyzowanymi wiśniami


tarta śmietanowa z kandyzowanymi wiśniami

Komentarze

  1. Świetny przepis zapisuję, bardzo mi się podoba i tarta wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty