Złote właściwości bananów

Przeczytałam artykuł, dzięki koledze Pawłowi :) Postanowiłam poświęcić chwilę i przetłumaczyć go dla Was, by podzielić się nowo zdobytą wiedzą na temat bananów (do tej pory mówiono mi: nie jedz ich dużo, bo od nich utyjesz! OK, ale jakie właściwości mają poza tym?). To prawdziwa skarbnica witamin.

Banany zawierają trzy naturalne cukry - sacharozę, fruktozę i glukozę w połączeniu z błonnikiem. Banan daje natychmiastowy, trwały i znaczący zastrzyk energii. Badania dowodzą, że zaledwie dwa banany dostarczają wystarczająco dużo energii do 90 minutowego treningu. Nic dziwnego, że banan to czołowy owocowy "zawodnik". Banany nie tylko dodają nam energii potrzebnej do wytężonego wysiłku, ale także pomaga w przezwyciężaniu i zapobieganiu znacznej ilości chorób i dolegliwości. Wystarczy dodać go do codziennej diety.

DEPRESJA
Według ostatnich badań podejmowanych przez MIND (The National Association for Mental Health) wśród osób cierpiących na depresję, wiele z nich czuło się znacznie lepiej po zjedzeniu banana. To dlatego, że banany zawierają tryptofan, rodzaj białka, które organizm przekształca w serotoninę (tzw. hormonu szczęścia), co pomaga nam się zrelaksować, poprawia nastrój i ogólnie czujemy się szczęśliwsi.
Uwaga Panie! Banany pomagają również znieść tzw. PMS:
Zamiast pigułek sięgnij po banana. Zawiera witaminę B6, reguluje poziom glukozy we krwi, która ma wpływ na nastrój.

ANEMIA
Banany mają wysoką zawartości żelaza, mogą stymulować produkcję hemoglobiny we krwi i tym samym pomagają w przypadku niedokrwistości.
Ciśnienie krwi:
Te wyjątkowe owoce tropikalne są niezwykle bogate w potas, przy niskiej zawartości soli, co czyni je idealnymi do pokonania ciśnienia krwi, tak bardzo, że US Food and Drug Administration pozwoliło przemysłowi bananowemu, by oficjalnie uznało niezwykłe właściwości owocu w zmniejszaniu ryzyka ciśnienia tętniczego i udaru mózgu.

PRACA MÓZGU
200 uczniom w szkole Twickenham (Anglia) jedzenie bananów na śniadanie, obiad i w czasie przerw pomogło zdać egzaminy, ponieważ poprawiły pracę ich mózgów. Badania wykazały, że zawartość potasu może pomóc uczniom w nauce poprzez zwiększenie skupienia.

ZAPARCIA
Bogate w błonnik banany mogą pomóc przywrócić normalne działanie jelit, pomagają przezwyciężyć problem zaparć bez uciekania się do środków przeczyszczających.

KAC
Jednym z najszybszych sposobów leczenia kaca jest mleczny koktajl bananowy, posłodzony miodem. Banan łagodzi żołądek i, z pomocą miodu, podwyższa poziom cukru we krwi, podczas gdy mleko koi i nawilża ponownie organizm.

ZGAGA
Banany mają naturalną właściwość zobojętniania kwasu w organizmie, więc jeśli cierpisz na zgagę, spróbuj zjeść banana, a przyniesie Ci ulgę.

PORANNE MDŁOŚCI
Podjadanie bananów między posiłkami pomaga utrzymać poziom cukru we krwi i zapobiec porannym mdłościom.
Ukąszenia komara:
Skórę po ukąszeniu komara należy potrzeć wewnętrzną stroną skórki banana. Wiele osób uważa to za skuteczne (zmniejsza obrzęk i podrażnienie).

UKŁAD NERWOWY
Banany są bogate w witaminy z grupy B, które pomagają uspokoić układ nerwowy.
Problemy z nadwagą i stres w pracy:

Badania Instytutu Psychologii w Austrii udowodniły zależność, że stres w pracy prowadzi do zwiększenia spożywania kalorycznych posiłków, takich jak czekolada i chipsy. Patrząc na 5000 pacjentów szpitali, naukowcy odkryli, że najbardziej otyli najczęściej mają stresującą i wymagającą poświęceń pracę. W sprawozdaniu stwierdzono, że w celu uniknięcia paniki wywołanej głodem, musimy kontrolować nasz poziom cukru we krwi przez podjadanie żywności o wysokiej zawartości węglowodanów, co dwie godziny, by utrzymać jego stały poziom.

WRZODY
Banany stosowane są jako dietetyczne z powodu dobroczynnych właściwości wpływających na zaburzenia jelitowe, miękkiej tekstury i gładkości. Neutralizują też nadmierną kwasowość i zmniejszają podrażnienia poprzez powlekanie błony śluzowej żołądka.

REGULACJA TEMPERATURY
Banany pomagają obniżyć zarówno temperaturę ciała jak i emocji (hormonów, wahań nastrojów) kobiet w ciąży . W Tajlandii, na przykład, kobiety w ciąży jedzą banany, aby zapewnić dziecku odpowiednią temperaturę ciała podczas porodu.

Tak, banany są naprawdę naturalnym lekarstwem na wiele dolegliwości . Jeśli porównać je do jabłka, to mają cztery razy więcej białka, dwa razy więcej węglowodanów, trzy razy więcej fosforu, pięć razy więcej witaminy A i żelaza oraz dwa razy więcej innych witamin i minerałów. Są również bogate w potas, a to wszystko stawia je w szeregu z innymi wartościowymi owocami. Może więc nadszedł czas, aby wcielić w życie powiedzenie "banan dziennie trzyma z dala od lekarza!"

oryginał tekstu: http://worldobserveronline.com/2014/01/26/reading-youll-never-look-banana-way

By zachęcić Was do spożywania większych ilości banana podaję Wam swoje przepisy na jego wykorzystanie:

1. Sałatka owocowa

2. Lody bananowo-kawowe

3. Mrożona kawa bananowa

4. Banoffee - ciasto bez pieczenia

5. Plan 3-dniowej diety oczyszczającej

6. Weekendowe oczyszczanie

7. Naleśniki z bananami

8. Koktajl bananowy na kaca ;)

9. Wołowina na ostro z bananami

 

A jakie są Wasze przepisy na banany?

banany właściwości

Komentarze

  1. u mnie w domu każdy kocha banany

    OdpowiedzUsuń
  2. banany=samo zdrowie, polecam mój przepis na pyszną kaszę mannę z bananami :)
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/10/kasza-manna-z-bananem.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgadza się, banany bardzo zdrowe, chociaż rzeczywiście dość kaloryczne:) Mój przepis z wykorzystaniem bananów to racuchy z bananami, smacznego:) http://kopalniasmaku.pl/przepisy/33-100022-racuchy_z_bananami.html

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam pyszne i bardzo oryginalne pierogi z bananami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/02/pierogi-z-bananami.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Dogmat o błonniku - http://www.stachurska.eu/?p=925 :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O anemii - http://www.stachurska.eu/?p=10956 .

    OdpowiedzUsuń
  7. Mnie mówią, że wyglądam młodziej, lepiej. I faktycznie świetnie się czuję. Tajemnica polega na tym, że Odżywiam się zdrowo , jem owoce i warzywa, jem regularnie, zaczynam też od zdrowego śniadania co jest najważniejsze w tym wszystkim(zdrowesniadanie.info/gberes ; idealnafigura.com/gberes).Zdrowie jest tylko jedno, warto o niego zadbać!

    OdpowiedzUsuń
  8. Co jak co ale banany powoduja zaparcia!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. I jeszcze, może się przyda: Fruktoza i wieczne uczucie głodu - http://www.stachurska.eu/?p=13329 .

    OdpowiedzUsuń
  10. pyszne i zdrowe naleśniki z bananami

    OdpowiedzUsuń
  11. pyszne i zdrowe naleśniki z bananami
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/08/blog-post_1727.html

    OdpowiedzUsuń
  12. fajna stronka, zapraszam też do przeczytania artykłu o zbawiennych właściwościach chili

    http://oobzarciuch.blogspot.com/p/papryczka-chili.html

    OdpowiedzUsuń
  13. No OK ale bez podania źródeł, tekst jest mało wiarygodny. Nie krytykuję, ale tak jest.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ponieważ banany to bardzo smaczny owoc.Polecam bananowe łódeczki
    http://inews.com.pl/WordPress3/bananowe-lodeczki

    OdpowiedzUsuń
  15. Zajadałem się nimi gdy leczyłem cukrzycę. I szczerze zawsze miałem w 4 literach opinie dietetyków. Stosowałem tylko jedną zasadę. Starałem się jeść nieprzetworzone produkty. Czyli banana jak najbardziej jest nieprzetworzony. Bo co by nie pisać mało kto odżywia się tak zdrowo jak ja i mogę Wam napisać, że kupuję w supermarketach. W ekologicznym sklepie kupowałem raczej kozieradkę a tak w Lidlu ciemne pieczywo w innych marketach owoce i warzywa. BANAN OBNIŻAŁ SKUTECZNIE MI GLIKEMIĘ. z RANA JAK JADŁEM BANANY STOPNIOWO POZIOM GLUKOZY SPADAŁ. leczyłem SIĘ TAK MIESIĄCAMI. NIE GRYMASIŁEM. JADŁEM SUROWY SZPINAK, JADŁEM KOPEREK NATKĘ PIETRUSZKI WSZYSTKIE SAŁATY, LIŚCIE MLECZA, RUKOLĘ, BAZYLIĘ. JEDNOCZEŚNIE ŻYWIŁEM SIĘ CHUDO BEZ CUKRU Z MAŁĄ ILOŚCIĄ TŁUSZCZU I BIAŁKA. Zapamiętajcie sobie. Nie owoce a produkty zbożowe podwyższają glikemię do tego tłuste mięso zatłuszcza komórki. RUCH NA POWIETRZU, ĆWICZENIA JOGA, MEDYTACJA I ZDROWIA DIETA. TO JEST PODSTAWA ZDROWIA.

    OdpowiedzUsuń
  16. źródło oryginalnego tekstu podałam, ale żadnych innych nie posiadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. pyszne i bardzo oryginalne ciasto bananowe
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/08/blog-post_3575.html

    OdpowiedzUsuń
  18. 4 banany
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    garsc orzechow wloskich, zurawiny i rodzynkow
    50g rozpuszczonego masla
    1,5 szklanki maki
    1 luzeczka sody
    Banany rozgniesc, nie musi byc dokladnie, wymieszac z reszta skladnikow i piec 1h 20 minut w 180`C. Kazdemu wyjdzie i kazdemu zasmakuje =) jak zrobicie to dajcie znac jolcia46@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  19. Banany mają przede wszystkim działanie nasenne, dlatego połączenie ciepłego mleka z bananem jest super środkiem nasennym.

    OdpowiedzUsuń
  20. pyszny mus bananowy
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/11/mus-bananowy.html

    OdpowiedzUsuń
  21. I co z tego??? I tak do ziemi i tak! Nie ma reguły !!!

    OdpowiedzUsuń
  22. ~Kędzierska Anna9 lutego 2014 01:05

    Szanowny Panie ,bardzo mnie zainteresował Pana wpis ,jeżeli jest to możliwe proszę odezwać się anka7777@vp.pl dziekuję

    OdpowiedzUsuń
  23. Witam , czy moglibyśmy się wymienić sadzonkami , ja proponuję żyworódkę i aloes . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. Czy moglibyśmy się wymienić sadzonkami ,ja proponuję żyworódkę i aloes.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  25. Banany cudne, super artykuł. Dodaje też film o tym jak bardzo są zdrowe. https://www.youtube.com/watch?v=6e8rECys4z0

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciekawy artykuł, dobrze się czyta. Spisałeś się drogi autorze. Jednak na zdjęciu widnieje niedojrzały banan. No no ! Łobuzie! Pamiętajcie aby zawsze jeść dojrzałe banany. Brązowe kropki czy plamki wcale nie oznaczają, że owoc jest zepsuty i nadaje się już tylko do śmieci. Dojrzej swojego banana nie bądź obojętny. Dojrzałe banany nie zawierają ciężkostrawnej skrobii, a mają więcej cukrów prostych, dzięki czemu są smaczniejsze i zdrowsze. Co nieco o dojrzewaniu bananów u mnie na stronce : dobretempo.pl

    OdpowiedzUsuń
  27. Dodam do komentarza dobretempo, że te z ciemnymi plamkami zawierają dodatkowo substancje CMN - czynnik martwicy nowotworów i 8 razy zwiększają odporność na przeziębienia i grypę. Warto wiec kupować te przedojrzałe :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Poczytajcie o tyraminie i nie jedzcie przejrzalych bananow. Jesli dietetyk nie widzi problemu w jedzeniu przejrzalych owocow, ktore zawieraja tyramine to jest niestety, niedouczony. Poczytajcie, zeby nie narobic sobie klopotow.

    OdpowiedzUsuń
  29. Same zalety :) Dodatkowo banany wspomagają odchudzanie: http://www.jestemfit.pl/artykuly/dieta/5-wa%C5%BCnych-zalet-banan%C3%B3w świetne i smaczne przepisy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty