Chleb bezglutenowy z ziarnami i żurawiną (bez mąki kukurydzianej)
Dziś kolejne podejście do chleba bezglutenowego. Tym razem bez kukurydzy, ale z ziarnami i żurawiną. Chleb jest bardzo smaczny, wilgotny, odrobinkę ciągnący. Mój jest taki niski, bo część ciasta została użyta na "bułeczki", czyli przełożona do kokilek (wysmarowanych olejem i oprószonych mąką bezglutenową). Polecam wszystkim, którzy są na diecie bezglutenowej, ale i tym, którzy próbują nowych smaków w kuchni :) Dodatek mąki amarantusowej sprawia, że chleb bardzo przyjemnie chrupie, dlatego jeśli macie taką możliwość to zaopatrzcie się w nią :)
Składniki:
Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie i przekładamy do keksówki (u mnie silikonowa wysmarowana olejem). Wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 40-50 minut. Studzimy na kratce, kroimy dopiero po dokładnym ostudzeniu. Smacznego!!
Składniki:
- 200 g mąki amarantusowej
- 150 g mąki ryżowej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 500 ml ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżki cukru
- 3/4 łyżki soli morskiej
- ziarna (ok. 1-2 łyżek): słonecznika, dyni, siemienia lnianego + mała garstka żurawiny
Wszystkie składniki mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie mieszamy ponownie i przekładamy do keksówki (u mnie silikonowa wysmarowana olejem). Wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 40-50 minut. Studzimy na kratce, kroimy dopiero po dokładnym ostudzeniu. Smacznego!!
Chyba bez mąki pszennej, a nie kukurydzianej
OdpowiedzUsuńprzepraszam za błąd i dziękuję za poprawienie :) bez mąki kukurydzianej, ale za to z ziemniaczaną ;)
OdpowiedzUsuńJaką foremkę powinnam użyć?
OdpowiedzUsuńDrugi raz wyszedł mi zakalec - co oznacza ciepła woda? Cały przepis robię w Thermomixie - czy powinnam 2 raz mieszać?
OdpowiedzUsuńja używam dłuższej, niż standardowa, keksówki
OdpowiedzUsuńciepła woda, to moje subiektywne odczucie po sprawdzeniu palcem ;) nie mam pojęcia czemu wychodzi Ci zakalec, ja mieszałam wszystko ręcznie, także po podrośnięciu- robisz to? dokładnie tak jak jest w przepisie?
OdpowiedzUsuńAnia dziękuję za odpowiedź - podejmę dzisiaj kolejną 3 próbę - wyrabiałam ciasto w thermomixie ale zrobię to dzisiaj ręcznie. Dam znać jutro jak poszło. Pozdrawiam i do usłyszenia
OdpowiedzUsuń