Botwinka - zupa na gorąco

Botwinę, czyli młode buraki z liśćmi, znałam do tej pory tylko w wersji z chłodnikiem, nigdy nie jadłam jej na ciepło. I wiecie co? Rewelacja, naprawdę pyszna, a w towarzystwie z ziemniakami jest zdrowym i pożywnym obiadem. Polecam serdecznie wszystkim lubiącym buraki :)

Składniki:

  • pęczek botwiny

  • litr rosołu

  • około szklanki wody

  • 2-3 łyżki śmietany 18%

  • sól, pieprz

  • 1,5 zakrętki octu lub sok z cytryny do smaku

  • koperek

  • opcjonalnie: ziemniaki i zrumieniony boczek


Botwinkę bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, liście kroimy w paski, a potem wzdłuż na pół. Buraczki kroimy w cieniutkie plastry i całość wrzucamy do wrzącego ros0łu z dodatkiem szklanki wody. Gotujemy około 30 minut (do miękkości buraków), solimy, pieprzymy, dodajemy ocet, zahartowaną śmietanę. Podajemy z ziemniakami z dodatkiem boczku (lub nie) i posypujemy koperkiem. Pyszności!

Botwina z ziemniakami

Komentarze

Popularne posty