Botwinka - zupa na gorąco
Botwinę, czyli młode buraki z liśćmi, znałam do tej pory tylko w wersji z chłodnikiem, nigdy nie jadłam jej na ciepło. I wiecie co? Rewelacja, naprawdę pyszna, a w towarzystwie z ziemniakami jest zdrowym i pożywnym obiadem. Polecam serdecznie wszystkim lubiącym buraki :)
Składniki:
Botwinkę bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, liście kroimy w paski, a potem wzdłuż na pół. Buraczki kroimy w cieniutkie plastry i całość wrzucamy do wrzącego ros0łu z dodatkiem szklanki wody. Gotujemy około 30 minut (do miękkości buraków), solimy, pieprzymy, dodajemy ocet, zahartowaną śmietanę. Podajemy z ziemniakami z dodatkiem boczku (lub nie) i posypujemy koperkiem. Pyszności!
Składniki:
- pęczek botwiny
- litr rosołu
- około szklanki wody
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- 1,5 zakrętki octu lub sok z cytryny do smaku
- koperek
- opcjonalnie: ziemniaki i zrumieniony boczek
Botwinkę bardzo dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, liście kroimy w paski, a potem wzdłuż na pół. Buraczki kroimy w cieniutkie plastry i całość wrzucamy do wrzącego ros0łu z dodatkiem szklanki wody. Gotujemy około 30 minut (do miękkości buraków), solimy, pieprzymy, dodajemy ocet, zahartowaną śmietanę. Podajemy z ziemniakami z dodatkiem boczku (lub nie) i posypujemy koperkiem. Pyszności!
Komentarze
Prześlij komentarz