Crostini z oliwkami, pomidorkami i mozzarellą
Oj wyszło pysznie! W końcu udało mi się zrobić tak samo pyszne grzanki jak w mojej ulubionej pizzerii. Zajmuje to chwilę, ale warto się poświęcić :)
Składniki (orientacyjnie):
Pieczywo kroimy pod kątem. Oliwę miksujemy blenderem z czosnkiem, 3-4 oliwkami zielonymi, 2 czarnymi, łyżką kaparów i ziołami. Taką mieszanką smarujemy każdą z kromek pieczywa, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem i czekamy, aż się zrumienią. Wyjmujemy i układamy na nich najpierw ser, potem plasterki oliwek i ćwiartki pomidorów. Ponownie wstawiamy do piekarnika zwiększając temperaturę do 230 stopni (wciąż z termoobiegiem). Grzanki są gotowe po około 4 minutach (pilnujemy, by się nie spaliły). Smacznego! Idealne na mecz ;)
Składniki (orientacyjnie):
- czerstwa bagietka (mała typu paluch), bułka lub rogal maślany
- pół szklanki oliwy
- garść oliwek zielonych
- pół garści oliwek czarnych
- łyżka kaparów
- garść pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- trochę oregano (u mnie świeże)
- garść mozzarelli
Pieczywo kroimy pod kątem. Oliwę miksujemy blenderem z czosnkiem, 3-4 oliwkami zielonymi, 2 czarnymi, łyżką kaparów i ziołami. Taką mieszanką smarujemy każdą z kromek pieczywa, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem i czekamy, aż się zrumienią. Wyjmujemy i układamy na nich najpierw ser, potem plasterki oliwek i ćwiartki pomidorów. Ponownie wstawiamy do piekarnika zwiększając temperaturę do 230 stopni (wciąż z termoobiegiem). Grzanki są gotowe po około 4 minutach (pilnujemy, by się nie spaliły). Smacznego! Idealne na mecz ;)
pysznie wyglądają chętnie bym takie zjadła:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, przypominają nieco brushettę ale to nieco inna przekąska i oczywiście bardzo smaczna.
OdpowiedzUsuń