Crostini z oliwkami, pomidorkami i mozzarellą

Oj wyszło pysznie! W końcu udało mi się zrobić tak samo pyszne grzanki jak w mojej ulubionej pizzerii. Zajmuje to chwilę, ale warto się poświęcić :)

Składniki (orientacyjnie):

  • czerstwa bagietka (mała typu paluch), bułka lub rogal maślany

  • pół szklanki oliwy

  • garść oliwek zielonych

  • pół garści oliwek czarnych

  • łyżka kaparów

  • garść pomidorków koktajlowych

  • ząbek czosnku

  • trochę oregano (u mnie świeże)

  • garść mozzarelli


Pieczywo kroimy pod kątem. Oliwę miksujemy blenderem z czosnkiem, 3-4 oliwkami zielonymi, 2 czarnymi, łyżką kaparów i ziołami. Taką mieszanką smarujemy każdą z kromek pieczywa, wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika z włączonym termoobiegiem i czekamy, aż się zrumienią. Wyjmujemy i układamy na nich najpierw ser, potem plasterki oliwek i ćwiartki pomidorów. Ponownie wstawiamy do piekarnika zwiększając temperaturę do 230 stopni (wciąż z termoobiegiem). Grzanki są gotowe po około 4 minutach (pilnujemy, by się nie spaliły). Smacznego! Idealne na mecz ;)

grzanki z oliwkami

Komentarze

  1. pysznie wyglądają chętnie bym takie zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo fajne, przypominają nieco brushettę ale to nieco inna przekąska i oczywiście bardzo smaczna.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty