Pierogi z jagodami

Od kilku tygodni za mną chodziły :) Były naprawdę pyszne i cieszę się, że ulepiłam ich tyle, że zamroziłam jeszcze 2 porcje i 1 z truskawkami :)

Składniki na około 100 pierogów:

  • 400 ml wrzątku

  • 600g mąki

  • duża szczypta soli

  • łyżka masła

  • łyżka smalcu

  • około litra jagód

  • około 2-3 łyżek cukru


Jagody myjemy i łączymy z cukrem. Ciasto wyrabiamy, uważając na palce, by się nie poparzyć (ja wrzucam wszystko do maszyny do chleba i wstawiam na program "ciasto/dough", potem wyrabiam jeszcze chwilę na stolnicy). Rozwałkowując ciasto na stolnicy pamiętamy, by omączona była tylko jedna ze stron, w przeciwnym razie nie będą się lepić. Wycinamy kółka szklanką i na każde nakładamy po łyżeczce-dwóch jagód z cukrem. Sklejamy i układamy na posypanym mąką talerzu bądź tacy. Jeśli chcemy mrozić to wstawiamy taki talerz z pierogami na 30 minut do zamrażarki (zwracamy uwagę, by pierogi się nie dotykały), po czym przekładamy do woreczków i mrozimy na dobre. Świeże pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty. Podajemy z jogurtem wymieszanym z miodem i cytryną. Niebo w gębie :)

pierogi z jagodami

Jagodowe lato

Wegetariański obiad III

Komentarze

Popularne posty