Błyskawiczny twaróg z maślanki

Coś dla fanów pysznego, domowego twarogu oraz dla tych, którzy cenią sobie szybkie rozwiązania :) Nie trzeba czekać na to, aż mleko się zsiądzie, nie trzeba szukać mleka od rolnika... Potrzebujecie tylko maślanki z jak najbardziej naturalnym składem (bez stabilizatorów oraz mleka w proszku), ja polecam tą z Biedronki, to na niej właśnie robiłam swój twarożek.

Składniki na ok. 100-150g sera:

  • litr maślanki naturalnej (np. z Biedronki)

  • gaza/pielucha tetrowa

  • sitko

  • ulubione przyprawy


Maślankę podgrzewamy w garnku do temp. około 70 stopni często mieszając, do momentu, aż zacznie się wyraźnie oddzielać serwatka. W takiej postaci odcedzamy ją przez gazę na gęstym sicie i zostawiamy na godzinę do całkowitego odcieknięcia. Możemy ser jeszcze delikatnie odcisnąć, gdy ostygnie. Posypujemy solą i np, suszonymi pomidorami z czosnkiem, czarnuszką lub ziołami, jak wolicie :) Proste, prawda? Smacznego!

Błyskawiczny twaróg z maślanki

Błyskawiczny twaróg z maślanki

Komentarze

Popularne posty