Salsa z cukinii i pomidorów
Pierwsza cukinia z mojego ogrodu :) Napawa mnie to radością i dumą :) Pomysł wziął się z inspiracji bruschettą i wspaniałego smaku młodych cukinii. Jeśli do tej pory jedliście tylko takie kilogramowe lub większe to koniecznie postarajcie się zdobyć mniejsze, wielkości dłoni lub nieco większe. Naprawdę mają zupełnie inną konsystencję i smak :) Ilość salsy starczyła nam na 6 grzanek razowego chleba.
Składniki:
Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy 2-3 minuty na oliwie, dodając bazylię i kilkakrotnie mieszając. Wyłączamy gaz i dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sól i ewentualnie do smaku ocet balsamiczny. Podajemy z grzankami z białego lub razowego pieczywa. Pyszne i lekkie :)
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 1,5 pomidora
- pół łyżeczki suszonej bazylii
- około 2 łyżek oliwy
- sól
- 1 duży ząbek czosnku
- opcjonalnie: ocet balsamiczny
Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy 2-3 minuty na oliwie, dodając bazylię i kilkakrotnie mieszając. Wyłączamy gaz i dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sól i ewentualnie do smaku ocet balsamiczny. Podajemy z grzankami z białego lub razowego pieczywa. Pyszne i lekkie :)
Musi być naprawdę dobre :).
OdpowiedzUsuńPozdrawiam jemyfit.blog.pl
Zdecydowanie zgadzam się z Tobą, że jest pyszne! Bardzo lubię to połączenie :)
OdpowiedzUsuńWyrośnięte cukinie mają duże pestki. Niektórzy je wydłubują.
OdpowiedzUsuńNatomiast niewielkie cukinie są przepyszne.
Mam to szczęście, że w ogrodzi ich pełno i codziennie do pracy mogę sobie na przegryzkę wziąć, posypane ziołami.
To lepsze niż kanapka. :)
pyszne!!! polecam wszystkim !!
OdpowiedzUsuńbardzo smaczne i do tego zdrowe :)
OdpowiedzUsuń