Salsa z cukinii i pomidorów

Pierwsza cukinia z mojego ogrodu :) Napawa mnie to radością i dumą :) Pomysł wziął się z inspiracji bruschettą i wspaniałego smaku młodych cukinii. Jeśli do tej pory jedliście tylko takie kilogramowe lub większe to koniecznie postarajcie się zdobyć mniejsze, wielkości dłoni lub nieco większe. Naprawdę mają zupełnie inną konsystencję i smak  :) Ilość salsy starczyła nam na 6 grzanek razowego chleba.

Składniki:

  • 1 mała cukinia

  • 1,5 pomidora

  • pół łyżeczki suszonej bazylii

  • około 2 łyżek oliwy

  • sól

  • 1 duży ząbek czosnku

  • opcjonalnie: ocet balsamiczny


Cukinię myjemy, odcinamy końce i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy 2-3 minuty na oliwie, dodając bazylię i kilkakrotnie mieszając. Wyłączamy gaz i dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę, sól i ewentualnie do smaku ocet balsamiczny. Podajemy z grzankami z białego lub razowego pieczywa. Pyszne i lekkie :)

salsa z cukinii i pomidorów

Komentarze

  1. Musi być naprawdę dobre :).
    Pozdrawiam jemyfit.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie zgadzam się z Tobą, że jest pyszne! Bardzo lubię to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyrośnięte cukinie mają duże pestki. Niektórzy je wydłubują.
    Natomiast niewielkie cukinie są przepyszne.
    Mam to szczęście, że w ogrodzi ich pełno i codziennie do pracy mogę sobie na przegryzkę wziąć, posypane ziołami.
    To lepsze niż kanapka. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne!!! polecam wszystkim !!

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo smaczne i do tego zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty