Paszteciki ze szpinakiem
Wersja pasztecików dla mam karmiących ;) Mąż porobił pyszności na kapuście i grzybach, a ja tego niestety zjeść nie mogę :( Trzeba zatem jakoś sobie radzić i nadrabiam szpinakiem ;) Smaczne i ładnie wyglądające paszteciki dobrze sprawdzą się na świątecznym stole i nie tylko.
Składniki na ciasto:
Składniki na farsz:
Składniki na ciasto ugniatamy, tak, by z łatwością odchodziło od rąk i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę wrzucamy do garnuszka z ok. połową szklanki wody i gotujemy. Dodajemy szpinak, a gdy się rozmrozi przyprawiamy i zalewamy śmietaną. Mieszamy, by nie przywarło na dnie i czekamy, aż sos zgęstnieje (śmietana powinna się trochę zredukować). Piekarnik nastawiamy do 200 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki arkusz i wykrawamy kółka większą szklanką. Kółka układamy w silikonowej foremce do muffinów na dnie, na to układamy łyżeczkę farszu i przykrywamy mniejszym kółkiem starając się zlepić boki. Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i pieczemy około 20 minut, aż się zrumienią.
Składniki na ciasto:
- ok. 0,5kg mąki pszennej
- pół szklanki ciepłego mleka
- łyżka masła
- łyżeczka świeżych drożdży
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Składniki na farsz:
- mrożony szpinak (2 szklanki brykietu wystarczą)
- pól cebuli pokrojonej w kostkę
- ok. szklanki śmietany 18% z kartonika
- sól, pieprz
- jajko do posmarowania
Składniki na ciasto ugniatamy, tak, by z łatwością odchodziło od rąk i odstawiamy do wyrośnięcia. Cebulę wrzucamy do garnuszka z ok. połową szklanki wody i gotujemy. Dodajemy szpinak, a gdy się rozmrozi przyprawiamy i zalewamy śmietaną. Mieszamy, by nie przywarło na dnie i czekamy, aż sos zgęstnieje (śmietana powinna się trochę zredukować). Piekarnik nastawiamy do 200 stopni.
Ciasto rozwałkowujemy na cienki arkusz i wykrawamy kółka większą szklanką. Kółka układamy w silikonowej foremce do muffinów na dnie, na to układamy łyżeczkę farszu i przykrywamy mniejszym kółkiem starając się zlepić boki. Smarujemy wierzch rozkłóconym jajkiem i pieczemy około 20 minut, aż się zrumienią.
Wypróbowane, pyszne, polecam ...
OdpowiedzUsuń