Krem z selera z grzankami czosnkowymi

Nie przepadałam za selerem, dopóki nie upiekłam go ostatnimi czasy. Okazało się, że seler może być przepyszny :) W formie kremu również :) Dlatego przyrządźcie sobie tą pyszną, lekką i gęstą zupę i przenieście się w inny wymiar smaku :)

Składniki:

  • litr bulionu warzywnego

  • 1 średni seler, około 300g

  • 3 niewielkie ziemniaki

  • 1 jabłko

  • 1 średnia cebula

  • gałka muszkatołowa

  • czerstwe pieczywo

  • ząbek czosnku

  • cząber

  • szklanka mleka

  • pieprz, ewentualnie sól (wg mnie niepotrzebna)

  • olej


Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Selera, ziemniaki i jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy wraz z cebulą do bulionu i gotujemy do całkowitej miękkości. Pieczywo kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy, cząbru i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rumienimy na patelni. Warzywa miksujemy blenderem na gładką konsystencję, dodajemy mleko i przyprawiamy. Podajemy z grzankami, natką pietruszki i skrapiamy oliwą.

Zupa krem z selera

Komentarze

  1. Też nie przepadam za selerem ale pasztet z selera smakuje obłędnie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty