Krem z selera z grzankami czosnkowymi
Nie przepadałam za selerem, dopóki nie upiekłam go ostatnimi czasy. Okazało się, że seler może być przepyszny :) W formie kremu również :) Dlatego przyrządźcie sobie tą pyszną, lekką i gęstą zupę i przenieście się w inny wymiar smaku :)
Składniki:
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Selera, ziemniaki i jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy wraz z cebulą do bulionu i gotujemy do całkowitej miękkości. Pieczywo kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy, cząbru i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rumienimy na patelni. Warzywa miksujemy blenderem na gładką konsystencję, dodajemy mleko i przyprawiamy. Podajemy z grzankami, natką pietruszki i skrapiamy oliwą.
Składniki:
- litr bulionu warzywnego
- 1 średni seler, około 300g
- 3 niewielkie ziemniaki
- 1 jabłko
- 1 średnia cebula
- gałka muszkatołowa
- czerstwe pieczywo
- ząbek czosnku
- cząber
- szklanka mleka
- pieprz, ewentualnie sól (wg mnie niepotrzebna)
- olej
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. Selera, ziemniaki i jabłko obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy wraz z cebulą do bulionu i gotujemy do całkowitej miękkości. Pieczywo kroimy w kostkę, mieszamy z odrobiną oliwy, cząbru i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, rumienimy na patelni. Warzywa miksujemy blenderem na gładką konsystencję, dodajemy mleko i przyprawiamy. Podajemy z grzankami, natką pietruszki i skrapiamy oliwą.
Też nie przepadam za selerem ale pasztet z selera smakuje obłędnie!
OdpowiedzUsuń