Pleśniak pełnoziarnisty z czarną porzeczką

W moim mieście jest piekarnia, w której na co dzień kupujemy chleb, ale mają też pysznego pleśniaka. Problem w tym, że od jakiś 2-3 miesięcy nie możemy go dostać i nikt nie wie kiedy będzie. Zaczęłam więc rozkminiać jaki tam jest skład... ale z pomocą przyszła teściowa mojego Brata, która, jak sobie później przypomnieliśmy, robi najlepszego pleśniaka! To jej przepis, z jej konfiturą, ale lekko zmodyfikowany przeze mnie na potrzeby "dietetyczne" ;)

Składniki:

  • 5 jaj (oddzielone żółtko od białka)

  • 100g  masła lub margaryny (robiłam na margarynie Kasi)

  • szklanka (250ml) mąki pszennej

  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (lub dwie szklanki mąki zwykłej)

  • pół szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do białek

  • słoiczek (około 250ml) dżemu z czarnej porzeczki

  • ewentualnie cukier puder i cynamon lub przyprawa do piernika


Z żółtek, margaryny/masła, mąki i cukru robimy kruszonkę- rozcieramy palcami (nie ugniatamy ciasta). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dno tortownicy wysypujemy równomiernie połowę kruszonki i wstawiamy do podpieczenia do nagrzanego piekarnika. W tym czasie można już ubijać białka z cukrem. Po jakiś 10 minutach sprawdzam palcem czy spód jest już podpieczony, jeśli przypomina strukturą, taką powiedzmy, skorupkę to możemy już smarować je dżemem, na dżem wykładamy ubitą na sztywno pianę z białek i posypujemy resztą kruszonki (wcześniej możemy ją jeszcze wymieszać z cynamonem, kakao lub przyprawą do piernika). Pieczemy około 40 minut (piana się uniesie, a kruszonka będzie zarumieniona). PY-CHO-TA!

Pleśniak pełnoziarnisty z czarną porzeczką

Komentarze

  1. bardzo ciekawe wykonanie! zobacz też mój sposób na ciasto pleśniak
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/08/kruszec-plesniak.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto, zapraszam na bezowy deser z mascarpone i owocami

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/05/bezowy-deser-z-borowkami-i-mascarpone.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo smaczny plesniak :) zobacz mojego snikersa z warstwą bezową

    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/01/ciasto-snikers.html

    OdpowiedzUsuń
  4. sam widok robi wrażenie, wyśmienite !!!!
    Zapraszam na moje ciasto:

    http://www.dobre-rady-pomoc.blogspot.nl/2015/01/smietanowiec-la-sernik-na-zimno.html

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. super wyszło Ci to ciacho :) zobacz nasze pomysły na pleśniaka

    http://ronddel.blogspot.com/search?q=ciasto+ple%C5%9Bniak+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam to ciasto, polecam też moją wersję pleśniaka z orzechami
    http://bulkazchlebem.pl/plesniak-z-orzechami

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękne zdjęcie. Aż ślinka leci na widok pleśniaka. Polecam też moje pyszne ciasta
    http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

    OdpowiedzUsuń
  8. potwierdzam, wygląda apetycznie, a ja zapraszam na wyrób domowych serów http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  9. Potwierdzam, ciasto wygląda fenomenalnie. Zabieram się do robienia pleśniaka. Zapraszam także na moje słodkie inspiracje

    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Niecenzurowane komentarze o polskich lekarzach http://www.lekarz4u.net

    OdpowiedzUsuń
  11. Od lat zmagałam się z moimi kg! Próbowałam różnych sposobów na pozbycie się nadwagi,raz chudłam szybko raz wolno.Jak szybko się odchudzałam to waga potem mi szybko wracała.Jedyny sposób na zdrowe odchudzanie i długotrwałe wyniki jest zmiana nawyków żywieniowych. Po co całe życie się odchudzać, ja to w końcu zrozumiałam, to jest bardzo męczące dla naszego organizmu.
    Nie mam już z tym problemu, zmieniłam nawyki żywieniowe, ale pomógł mi w tym polecając mi świetny program konsultant Wellness(idealnafigura24.pl), schudłam zdrowo, bezpiecznie, co najważniejsze utrzymuje już ponad rok świetną figurę.Każdej to polecam

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za inspirację, jutro robię! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. potwierdzam, pyszne cisto, a ja zapraszam na wyrób domowych serów: feta, gouda i wiele innych http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepiękne zdjęcie ciasta. Aż mi ślinka leci na widok tego pleśniaka. Polecam też moje pyszne ciasta
    http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

    OdpowiedzUsuń
  15. sprobuje upiec to ciasto juz raz go pieklam I bylo bardzo dobre, chociaz beza mi nigdy nie wychodzi ,gdzies wyczytalam zeby dodac 2 lyzki budyniu jutro sprobuje

    OdpowiedzUsuń
  16. MOJE ULUBIONE TEŻ CZĘSTO JE ROBIĘ;) A POLECAM PODOBNE ''KRUSZANIEC Z OWOCAMI AGRESTU Z KOMPOTU'';POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/kruszaniec.html

    OdpowiedzUsuń
  17. Witam wszystkich. Ostatnimi czasy przeglądałam strony związane z aukcjami i wpadłam na jedną z nich,
    w której zaciekawiły mnie małe ceny artykułów rtv/agd. Myślałam, że to scam ale wylicytowałam nowego laptopa(Samsunga) za 42zł.
    Jeśli chcecie kupić coś bardzoo tanio, zapraszam - http://tanieaukcje.com/p/6724e89a965911e491220025907bb422

    OdpowiedzUsuń
  18. Witam wszystkich. Ostatnimi czasy przeglądałam strony związane z aukcjami i wpadłam na jedną z nich,
    w której zaciekawiły mnie małe ceny artykułów rtv/agd. Myślałam, że to scam ale wylicytowałam nowego laptopa(Samsunga) za 42zł.
    Jeśli chcecie kupić coś bardzoo tanio, zapraszam
    http://tanieaukcje.com/p/6724e89a965911e491220025907bb422

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda bajecznie, kolor tej konfitury jest oszałamiający :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jaka ma być średnica tortownicy?

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda przepysznie
    Pozdrawiam

    Zapraszam http://slodkieokruszki.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  22. Wygląda znakomicie. Ja robię z powidłami śliwkowymi, a w sezonie najczęściej ze świeżymi truskawkami. Pozdrawiam (:

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty