Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i sosem koperkowo-ogórkowym

To chyba jedno z najbardziej wykwintnych dań kryzysowych :) Nie potrzeba tu wiele łososia, więc potrawa wychodzi naprawdę tanio (około 5zł na dużą porcję), a efekt? Przepyszny :) Mój mięsożerny Mąż powiedział, że to były najlepsze placki ziemniaczane EVER! ;) Zgadzam się, zwłaszcza z tak pysznym sosem... po prostu wszystko współgrało :) Te danie można również zrobić w lżejszej wersji, czyli z pieczonych placków ziemniaczanych.

Składniki na placki:

  • około kilograma obranych i startych na małych oczkach ziemniaków

  • 1 jajko

  • pół łyżeczki soli

  • około 5 łyżek mąki (gdy masa jest zbyt rzadka, trzeba dosypać więcej)

  • kilka plastrów łososia wędzonego na zimno

  • olej do smażenia

  • opcjonalnie cząstkę cytryny


Sos:

  • mały kubeczek śmietany 12% z Maluty, bo to prawdziwa śmietana

  • 1 średni ogórek kiszony

  • łyżka kaparów

  • duża szczypta pieprzu

  • łyżeczka koperku


Składniki na placki mieszamy ze sobą i smażymy takiej samej wielkości placki, odsączamy na ręczniku papierowym.

Sos: ogórka kroimy w drobną kostkę, kapary grubo siekamy i mieszamy składniki ze sobą.

Z placków układamy piramidkę lub jeden na drugim na tzw. zakładkę. Układamy łososia zwijając go w różyczki lub inaczej i polewamy sosem (obok lub na placki). Dekorujemy kaparami, cząstką cytryny, świeżym koperkiem (ja niestety nie miałam). Smacznego :)

placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i sosem koperkowo-ogórkowym placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i sosem koperkowo-ogórkowym

placki ziemniaczane z wędzonym łososiem i sosem koperkowo-ogórkowym

Komentarze

Popularne posty