Śledź po śródziemnomorsku - z cytryną, oliwkami i ziołami

Uwielbiam śledzia, ale o tym pisałam już w innych przepisach na niego ;) Zbliża się Środa Popielcowa, więc może jest to odpowiedni przepis na postną wersję tej ryby? Spróbujcie! Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza jak postoi minimum 2 dni. Jedliśmy go po raz pierwszy w święta Bożego Narodzenia i byliśmy zachwyceni jego smakiem. Do przepisu zainspirowała mnie Marietta Marecka w swoim programie ABC Gotowania w Kuchni+. Spróbujecie?

Składniki:

  • około kilograma matiasów (śledzi solonych)

  • sok z 1 cytryny

  • po 2 łyżki pokrojonych zielonych i czarnych oliwek

  • 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

  • łyżeczka ziół prowansalskich

  • kilka plastrów cytryny dla ozdoby

  • 2 łyżki kaparów

  • oliwa do uzupełnienia


Śledzie moczymy w wodzie przez całą noc. Na dnie słoika układamy 2-3 plastry cytryny, na to warstwę pokrojonych w ukośne paski śledzi, na to kilka kaparów, oliwek, szczypta ziół i łyżeczka natki pietruszki i około łyżeczki-dwóch soku z cytryny. Układamy kolejne warstwy a na koniec zalewamy oliwą do pełna, potrząsając kilka razy słoikiem, by oliwa dokładnie wypełniła wszystkie miejsca. Słoik zamykamy, odwracamy do góry dnem, by sok spłynął do wszystkich warstw. Po kilku godzinach odwracamy ponownie i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2 dni. Można oczywiście jeść od razu, co ja zaraz uczynię, ale po 1-2 dniach smakują najlepiej. Smacznego!

śledź z cytryną, oliwkami i ziołami

śledź z cytryną, oliwkami i ziołami

śledź z cytryną, oliwkami i ziołami

Komentarze

  1. śledz w dodatku z cytryną, ziołami i oliwkami to musi być ekstra smakowe połączenie :) bardzo podoba mi się ten pomysł :) zobacz moje pomysły na śledzie
    http://oobzarciuch.blogspot.com/search?q=%C5%9Bledzie

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja osobiście zamiast kaparów dodaję płatki lub papryczki chili i tej są boskie
    pozdrawiam
    http://brzeczyszczykiewicz.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Te śledzie muszą być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobry przepis. Na pewno wykorzystam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czym można kapary zastąpić?

    OdpowiedzUsuń
  6. marynowanymi pąkami nasturcji czy nagietka- nie pamiętam ;) a tak serio: pomiń, bo wg mnie nie da się ich zastąpić. Możesz ewentualnie dodać jeszcze suszone pomidory

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty