Łosoś z pesto w cieście francuskim - naprawdę pyszny!
Jest to jeden z droższych przepisów na blogu, bo jakieś 6 niedużych porcji kosztuje około 60zł, ale warto raz na jakiś czas zaszaleć. Jest to także idealny przepis, jeśli chcemy zrobić coś eleganckiego w błyskawicznym tempie, bo od przyrządzenia do podania na stół mija około 30 minut ;)
Składniki:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Sprawdzamy przejeżdżając po rybie czystym palcem, czy nie ma w niej ości. Jeśli są należy je usunąć pęsetą. Filet (bez skóry!) smarujemy z jednej strony pesto. Rozwijamy schłodzone ciasto francuskie i układamy na nim rybę stroną BEZ PESTO do góry. Składamy ciasto tak, by szczelnie owinęło rybę i układamy na papierze do pieczenia stroną, z której zlepialiśmy ciasto. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy, aż się zrumieni. Pyszne! Można do tego podać również jakiś pyszny sos, np. holenderski. Wybaczcie, że nie mam zdjęcia w przekroju, ale tak byliśmy głodni i tak szybko zeszło, że nie udało mi się tego zdjęcia zrobić ;)
Składniki:
- kilogram świeżego filetu z łososia bez skóry
- 2 łyżki ulubionego pesto (u mnie bazyliowe)
- opakowanie ciasta francuskiego
- jajko do posmarowania
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Sprawdzamy przejeżdżając po rybie czystym palcem, czy nie ma w niej ości. Jeśli są należy je usunąć pęsetą. Filet (bez skóry!) smarujemy z jednej strony pesto. Rozwijamy schłodzone ciasto francuskie i układamy na nim rybę stroną BEZ PESTO do góry. Składamy ciasto tak, by szczelnie owinęło rybę i układamy na papierze do pieczenia stroną, z której zlepialiśmy ciasto. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy, aż się zrumieni. Pyszne! Można do tego podać również jakiś pyszny sos, np. holenderski. Wybaczcie, że nie mam zdjęcia w przekroju, ale tak byliśmy głodni i tak szybko zeszło, że nie udało mi się tego zdjęcia zrobić ;)
Komentarze
Prześlij komentarz