Pełnoziarnisty jabłecznik z pianką

Odkąd zrobiłam pleśniaka na kruchym cieście, ale w formie kruszonki, a nie placka- uważam tę metodę za rewelacyjną. Z kruchymi spodami zawsze było zbyt dużo roboty, a tu wystarczy rozetrzeć składniki i wysypać je na blachę :) Jabłecznik z tego przepisu wychodzi niezbyt słodki, delikatny i z odrobinę chrupiącymi jabłkami. Dodatek pianki dodaje delikatności :) No świetne te ciasto, co Wam będę więcej opowiadać :)

Składniki:

  • 5 jaj (oddzielone żółtko od białka)

  • 100g  masła lub margaryny (robiłam na margarynie Kasi)

  • szklanka (250ml) mąki pszennej

  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej (lub mąki pszennej zwykłej)

  • pół szklanki cukru + 1/4 szklanki cukru do białek + łyżka-dwie do jabłek

  • 4 nieduże jabłka, obrane, pokrojone w kostkę

  • ewentualnie cukier puder i cynamon lub przyprawa do piernika


Do małego rondelka wlewam około 2 łyżek wody, wrzucam pokrojone w ładną, małą kostkę jabłka, dodaję łyżkę-dwie cukru i 2 szczypty cynamonu. Całość gotuję około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Z żółtek, margaryny/masła, mąki i cukru robimy kruszonkę- rozcieramy palcami (nie ugniatamy ciasta). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na dno tortownicy wysypujemy równomiernie połowę kruszonki i wstawiamy do podpieczenia do nagrzanego piekarnika. W tym czasie można już ubijać białka z cukrem. Po jakiś 10 minutach sprawdzam palcem czy spód jest już podpieczony, jeśli przypomina strukturą, taką powiedzmy, skorupkę to możemy już smarować je warstwą jabłek, na jabłka wykładamy ubitą na sztywno pianę z białek i posypujemy resztą kruszonki (wcześniej możemy ją jeszcze wymieszać z cynamonem lub przyprawą do piernika). Pieczemy około 40 minut (piana się uniesie, a kruszonka będzie zarumieniona). Voila! :)


pełnoziarnisty jabłecznik z delikatną pianką

pełnoziarnisty jabłecznik z delikatną pianką

Komentarze

  1. Pyszne, zapraszam na Sernik Królewski
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/11/sernik-krolewski.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Co bardziej niecierpliwi najpierw dobiorą się do pianki :D Super ciasto!

    http://www.buster.pw/upieklem-ciasto-czekoladowe/

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetnie, muszę spróbować, a ja polecam domowy wyrób serów, cydru i miodu, super na święta http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny jabłecznik, pozdrawiam. Polecam też kakaowy
    http://inews.com.pl/WordPress3/jablecznik-kakaowy

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny jabłecznik!
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/02/jabecznik-z-beza.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasto, a ja zapraszam na Rafaello :-)
    http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/05/rafaello.html

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo smaczny ten jabłecznik Ci wyszedł :) fajny pomysł na makę pełnoziarnistą :) u mnie dzisiaj ciasto milky way
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2015/03/ciasto-milky-way.html

    OdpowiedzUsuń
  8. jabłecznik z mąka pełnoziarnistą to dla nas nowość, ale chętnie takie skosztujemy :) a Ciebie zapraszamy na inne pomysły na jabłecznik :)
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=jab%C5%82ecznik+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  9. Super jabłecznik, zapraszam też na
    http://www.ewa-gotuje.pl/przepisy-na-ciasta-k1.html

    OdpowiedzUsuń
  10. brzmi bardzo apetycznie:) A od siebie polecam ciasto z wiśniami na biszkoptach:
    http://kopalniasmaku.pl/przepisy/177-100160-ciasto_z_wisniami_na_biszkoptach.html

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszny jabłecznik, spróbuj też kruchego ciasta z jabłkami i żółtą pianką
    http://bulkazchlebem.pl/kruche-ciasto-z-jablkami-i-zolta-pianka

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie się prezentuje,

    zapraszam na waniliowo-czekoladowy sernik marmurkowy

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/03/waniliowo-czekoladowy-senik-marmurkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacja!!!
    Polecam kilka moich pomysłów
    http://www.przepismamy.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Pyszny prosty i szybki w wykonaniu jabłecznik. Ładne foto. Polecam też :
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wgląda to Twoje ciacho, idealne do kawki tak coś czuję:-)
    U mnie czas babkowy, więc zapraszam Cię na kawałek do mnie:-)
    http://ulubioneprzepisybarbary.blogspot.com/2015/03/babka.html

    Pozdrawiam wiosennie

    OdpowiedzUsuń
  16. czy w tym jabłeczniku mogę zastosować mąkę żytnią(uczulenie na pszenicę
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Masło lepsze - prof. Cichosz - http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

    OdpowiedzUsuń
  18. pięknie się prezentuje :) ja ostatnio też zrobiłam szarlotkę z bitą śmietaną i BEZĄ :) zapraszam :) http://zakateksmakosza.blogspot.com/2015/03/szarlotka-po-krolewsku.html

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam ciasta z pianką :)
    http://przekaskinaimpreze.pl

    OdpowiedzUsuń
  20. Ciasto wygląda fantastycznie. Z całą pewnością zapisuję sobie ten przepis i czym prędzej wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. To jest najzwyklejsza szarlotka. Robię taką od 25 lat.

    OdpowiedzUsuń
  22. Pozdrowienia z Čech! Miłego dnia, chciałbym podzielić się z wami bardzo ważne informacje. Wszystko można znaleźć na - http://en-albafos.blog.cz

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda apetycznie, muszę spróbować, a ja polecam domowy wyrób serów, cydru i miodu, super na święta http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Polecam Jajka przepiórcze ekologiczne
    http://przepiorki.pawelstrzyzykowski.pl/

    OdpowiedzUsuń
  25. Podobnie jak goście na www.almoc.pl no bo teraz żal umierać ...

    OdpowiedzUsuń
  26. wygląda bardzo dobrze. Trzeba wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  27. Dzień dobry,
    jabłecznik wyszedł mi super z tego przepisu! Mam pytanie odnośnie ilości mąki pszennej - czy jeśli nie mam mąki pełnoziarnistej to zamiast 1 szklanki tej mąki dawać 2 szklanki mąki pszennej? Czy też do całego ciasta potrzeba tylko 2 szklanki mąki, niezależnie jakiego rodzaju?

    OdpowiedzUsuń
  28. Witaj, potrzeba dwie szklanki mąki pszennej, na innych nie robiłam, ale Ty możesz zaryzykować i podzielić się doświadczeniem ;)

    OdpowiedzUsuń
  29. niestety nie próbowałam z żytnią, ale będę wdzięczna za informację, jeśli Ty spróbujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłam z 1 szklanki mąki pszennej i 1 szklanki mąki pszennej-pełnoziarnistej i wyszło naprawdę dobre ciasto :) Następne zrobię z samej pszennej dla porównania ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. przepis wprowadza w błąd, gdyż mąki pszennej 3 szklanki wg przepisu trzeba dać a okazuje się że dwie, przepis do poprawy

    OdpowiedzUsuń
  32. Racja, nie pomyslalam. Za chwile poprawie. Dziekuje

    OdpowiedzUsuń
  33. Niewiem co zrobiłem nie tak wszystko idealnie jak w przepisie, pięknie wyrosło a potem opadło. Tzn pianka z białek jak surowa. Szkoda :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty