Spaghetti z sosem oliwkowo- kaparowym

Bardzo polecam ten przepis! To zmodyfikowana wersja przepisu z kotlet.tv. Danie jest bardzo szybkie w wykonaniu (zajmuje tyle co ugotowanie makaronu) oraz naprawdę bardzo smaczne. W naszym domu zawsze są oliwki, a dość często kapary i pomidory suszone, więc jest to w pewnym sensie danie kryzysowe, kiedy nie ma już nic na obiad :) Oby więcej takich! ;)

Składniki:

  • makaron spaghetti lub penne

  • łyżka masła

  • 2 łyżki mąki

  • około szklanki mleka

  • sól, pieprz, bazylia

  • oliwki czarne i zielone, kapary, 2-3 pomidory suszone

  • opcjonalnie: twardy ser do posypania i do sosu (np. parmezan, pecorino)


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy około minuty, po czym powoli dolewamy mleko. Sos zacznie szybko gęstnieć, więc trzeba często mieszać, by się nie przypalił i by nie zrobiły się grudki. Jeśli po dodaniu całości mleka sos jest nadal zbyt gęsty to możemy go rozrzedzać odrobiną wody z makaronu lub ponownie mlekiem. Dodajemy pokrojone oliwki, pomidory i kapary, przyprawiamy i na koniec dodajemy ser. Mieszamy z odcedzonym makaronem i posypujemy serem na talerzu. Pyszne! Polecam :)

spaghetti z oliwkami i kaparami

spaghetti z oliwkami i kaparami

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty