Kiszone rzodkiewki

Ten eksperyment uświadomił mi, że kisić naprawdę można wiele :) Oprócz ogórków i kapusty próbowałam już kiszonych pomidorów, cebuli i rzodkiewek :) Wszystkie te smaki mogę polecić, choć stwierdziliśmy z Mężem, że smak ogórków kiszonych jest w nas tak mocno zakorzeniony, że wszystkie te kiszonki smakują właśnie ogórkami z posmakiem np. rzodkiewki czy pomidora. Pomidory kiszone są przepyszne, uwielbiam je zimą na kanapkach (szczególnie polecam koktajlowe). Ale tak przyrządzone rzodkiewki również są bardzo smaczne i idealne na kanapki czy jako dodatek do gulaszu.

Składniki:

  • duży pęczek podłużnych lub okrągłych rzodkiewek

  • litr przegotowanej, ostudzonej wody, osolonej płaską łyżką soli morskiej

  • 2-3 przekrojone ząbki czosnku

  • pęczek kopru

  • 2 ziela angielskie

  • 2 liście laurowe

  • łyżeczka ziaren kolendry

  • LUB 1-2 łyżki suszu do kiszenia


Rzodkiewki myjemy i obcinamy im końcówki. Układamy ściśle w słoju i przekładamy czosnkiem, koprem i przyprawami. Zalewamy słoną ostudzoną wodą, przykrywamy gazą lub wieczkiem (ale nie zakręcamy) i odczekujemy minimum 4 dni. Na taki słoiczek jak na zdjęciu zużyłam szklankę wody z płaską łyżeczką soli morskiej. Im dłużej postoją, tym bardziej zmienią smak. Polecam :)

kiszone rzodkiewki

kiszone rzodkiewki

kiszone rzodkiewki

Komentarze

  1. rzodkiwewk nigdy nie kisiłam :) ale chyba trzeba spróbować :) zobacz inne pomysły na przetwory
    http://oobzarciuch.blogspot.com/search/label/przetwory?max-results=6

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo chętnie zjemy takie rzodkieweczki :) a to nasze przepisy rzodkiewkowe
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=rzodkiewki+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja!!!
    Polecam kilka moich pomysłów na rzodkiewkę
    http://www.przepismamy.pl
    Pozdrawiam smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. to chyba nie tylko Tobie ten przepis uświadomił, że kisić można wszystko.
    Ja nie wpadłam na to, żeby kisić pomidory a co dopiero rzodkiewki.
    Piszesz że wszystkie te przetwory mają posmak ogórków - może to kwestia przypraw?

    Ja lubię marynowany imbir ale nie ma on posmaku ogórków (lecz nie ja go robię więc nie wiem jaki jest przepis)
    Spróbuję zatem zrobić koktajlowe pomidorki :)

    A na coś słodkiego polecam również nietypowy przepis :)
    bo niskokaloryczną szarlotkę bez pieczenia - gotowa w 15 minut
    http://odchudzaniejestproste.pl/dietetyczna-blyskawiczna-szarlotka-bez-pieczenia-przepis/ - dzieci to lubią

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny pomysł :)
    Zapraszam na pyszną sałatkę z rzodkiewką
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/05/wiosenna-saatka-z-rzodkiewka.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny i odważny pomysł :) zapraszam też na oryginalne pomysły na ciasta i obiady http://www.ewa-gotuje.pl/

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł wart sprawdzenia :) polecam też pyszne sałatki i przetwory z warzyw i owoców
    http://www.przepis-kulinarny.pl/przepisy-na-salatki-4-3.html

    OdpowiedzUsuń
  8. eksperymenty są potrzebne, nie tak dawno czytałam gdzieś o nalewce z kiszonych ogórków oraz o serniku z tych że ogórków, brzmi dość hmm nieapetycznie, ale jestem baaaardzo ciekawa jak to smakuje
    http://elwirski.blogspot.com/2015/05/saatka-wiosenna-z-rzodkiewka.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Polecam ukisić buraczki czerwone, analogicznie jak ogórki. Są super do przyrządzania barszczu - od razu jest odpowiednio kwaśny.

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja juz od kilku lat kiszę rzodkiewki. Prawda są rewelacyjne i znajomi są zaskoczeni, a rodzina zjada takie ze smakiem.

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam. Przymierzam się do zrobienia tych rzodkiewek, ale mam pytania: czy po tych 4 dniach należy pokrywkę dokręcić? i czy takie kiszone rzodkiewki można potem przechowywać tak długo jak ogórki kiszone? Chciałam zrobić kilka słoiczków i mieć na dłużej. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. Ryfka, przepraszam, że dopiero odpisuję! Tak, po 4 dniach zakręcamy i możemy odstawić na tak długo jak ogórki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. dwa sloiczki juz zrobione, z pierwszych ogrodowych rzodkiewek...powiem jak wyszly za kilka dni! dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  14. ~atelier valao4 czerwca 2016 11:03

    wyszly swietnie, juz dwa sloiczki zjedzone!, robie kilka nowych by byly na zime...

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty