Ogórki małosolne
Nigdy za nimi nie przepadałam, ale ostatnio nabrałam ochoty i właśnie czekam, aż dorwę się do drugiej partii ;) Uwielbiam wiosnę i lato za te wszystkie pyszne warzywa i owoce. Ogórki cudownie smakują na kanapkach, ale i do jajecznicy :)
Składniki na 2 litrowy słój:
Ogórki myjemy i obcinamy im końcówki. Układamy ściśle w słoju i przekładamy czosnkiem, koprem i przyprawami. Zalewamy słoną wodą, przykrywamy i odczekujemy minimum 24h. Jeśli postoją dłużej zaczną się kisić, więc też będą smaczne ;)
Składniki na 2 litrowy słój:
- około kilograma ogórków gruntowych
- litr przegotowanej, ostudzonej wody, osolonej płaską łyżką soli morskiej
- 2-3 przekrojone ząbki czosnku
- pęczek kopru
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- łyżeczka ziaren kolendry
Ogórki myjemy i obcinamy im końcówki. Układamy ściśle w słoju i przekładamy czosnkiem, koprem i przyprawami. Zalewamy słoną wodą, przykrywamy i odczekujemy minimum 24h. Jeśli postoją dłużej zaczną się kisić, więc też będą smaczne ;)
Komentarze
Prześlij komentarz