Ogórki małosolne

Nigdy za nimi nie przepadałam, ale ostatnio nabrałam ochoty i właśnie czekam, aż dorwę się do drugiej partii ;) Uwielbiam wiosnę i lato za te wszystkie pyszne warzywa i owoce. Ogórki cudownie smakują na kanapkach, ale i do jajecznicy :)

Składniki na 2 litrowy słój:

  • około kilograma ogórków gruntowych

  • litr przegotowanej, ostudzonej wody, osolonej płaską łyżką soli morskiej

  • 2-3 przekrojone ząbki czosnku

  • pęczek kopru

  • 2 ziela angielskie

  • 2 liście laurowe

  • łyżeczka ziaren kolendry


Ogórki myjemy i obcinamy im końcówki. Układamy ściśle w słoju i przekładamy czosnkiem, koprem i przyprawami. Zalewamy słoną wodą, przykrywamy i odczekujemy minimum 24h. Jeśli postoją dłużej zaczną się kisić, więc też będą smaczne ;)

ogórki małosolne

Komentarze

Popularne posty