Dorsz z warzywami- obiad dla dziecka
Po 7. miesiącu wprowadzamy do diety dziecka ryby. Najlepiej, by były to ryby białe, dlatego wybrałam mojego ulubionego dorsza. Kupiłam filet za 10zł, pokroiłam i starczyło nam to na kilkanaście obiadków. No bo ile ten nasz Szkrabek zje? :)
Składniki:
- około 20-50g filetu z dorsza (upewnij się, że nie ma ości)
- mały ziemniak
- pół marchewki
- koperek
Najpierw gotuję pokrojoną lub startą marchew około 15 minut, potem dorzucam skrojonego ziemniaka i po 10 minutach dodaję rybę. Gdy dorsz się już ładnie rozpada (po około 5-10 minutach) przerzucam wszystko do kubka (bez wody), posypuję koperkiem i blenduję. Smacznego!
Pragnę podkreślić, że szanuję styl wychowywania innych rodziców. Jeśli uważasz, że za wcześnie na któryś z powyższych produktów- nie podawaj tego swojemu dziecku. Nie podawaj również wtedy, jeśli nie przetestowałaś ich oddzielnie pod względem przyswajania przez organizm dziecka (alergie).
Powiedz proszę, co zrobiłaś z resztą rybki? Tzn czy rybkę zamrażasz czy zamrażasz całe gotowe danie i potem odgrzewasz?
OdpowiedzUsuńJa też sama przygotowuję obiadki dla mojej Córeczki, nie korzystam z gotowców. Ale czasem potrzebowałabym nagotować obiadu z "zapasem" i nie wiem czy mogłabym je potem w takich małych słoiczkach od przecieru mrozić a może pasteryzować... Będę wdzięczna za odpowiedź ;)
Resztę poporcjowanej ryby zamrażam pojedynczo w woreczkach, żeby było łatwiej potem używać. Można powekować obiadki, ale nie wiem jak długo można je przechowywać, by nie zaszkodziły dziecku. Może trzeba to skonsultować z pediatrą?
OdpowiedzUsuń