Ciasto marchewkowe bez mąki i cukru z polewą z ricotty
Wilgotne i słodkie ciasto pełne wartości odżywczych- czegóż chcieć więcej na diecie? :) Posmakuje na pewno osobom lubiącym eksperymenty :)
Składniki:
Wykonanie w Thermomix:
1. Do naczynia wrzucić płatki i zemleć 20-30 sekund/obr. 10
2. Dodajemy marchewkę, suszone owoce, orzechy i miksujemy 10 sekund/obr. 7-8
3. Dodajemy resztę składników (oprócz tych do polewy) i miksujemy 30 sekund/obroty wsteczne 3
4. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut.
5. Gdy ciasto ostygnie mieszamy składniki polewy z założonym motylkiem (olej kokosowy musi być płynny) 1 minuta/obr.3. Smarujemy nią wierzch ciasta.
Składniki:
- 400g obranej marchewki
- 150g płatków owsianych górskich
- 4 jajka
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek
- 60g syropu klonowego lub innego słodziku
- 60g ksylitolu lub innego słodziku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- ok. 6 daktyli
- 1-2 suszone figi
- garść orzechów (około 40-50g)
- polewa: opakowanie ricotty
- łyżka oleju kokosowego
- 20g ksylitolu
Wykonanie w Thermomix:
1. Do naczynia wrzucić płatki i zemleć 20-30 sekund/obr. 10
2. Dodajemy marchewkę, suszone owoce, orzechy i miksujemy 10 sekund/obr. 7-8
3. Dodajemy resztę składników (oprócz tych do polewy) i miksujemy 30 sekund/obroty wsteczne 3
4. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (24cm) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 50-60 minut.
5. Gdy ciasto ostygnie mieszamy składniki polewy z założonym motylkiem (olej kokosowy musi być płynny) 1 minuta/obr.3. Smarujemy nią wierzch ciasta.
Komentarze
Prześlij komentarz