Jaglane ciasto Rafaello bez pieczenia, bez cukru
Jestem w szoku, że smakuje niemal tak samo jak wersja tradycyjna z kostką masła i herbatnikami. Ciasto nie jest zbyt słodkie, więc można dodać więcej ksylitolu.
Składniki:
Przygotowanie w Thermomix:
1. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości metodą tradycyjną w garnku.
2. Przełożyć do naczynia miksującego, dodać wszystkie składniki i włączyć 10 minut/98 stopni/obroty 2.
3. Zmiksować w miarę na gładko na obrotach 4.5. Może to potrwać około minuty, w razie potrzeby przemieszać kopystką i czynność powtórzyć.
4. Masę przełożyć do małej tortownicy lub silikonowej małej keksówki, posypać wiórkami i zostawić do całkowitego ostudzenia. Trzymać w lodówce. Kroić, gdy jest zimne.
Smacznego :)
Składniki:
- 150g nieugotowanej kaszy jaglanej
- 50g oleju kokosowego nierafinowanego
- 70g ksylitolu
- 100g wiórków kokosowych + do posypania
- 300g mleka (może być roślinne)
Przygotowanie w Thermomix:
1. Kaszę jaglaną ugotować do miękkości metodą tradycyjną w garnku.
2. Przełożyć do naczynia miksującego, dodać wszystkie składniki i włączyć 10 minut/98 stopni/obroty 2.
3. Zmiksować w miarę na gładko na obrotach 4.5. Może to potrwać około minuty, w razie potrzeby przemieszać kopystką i czynność powtórzyć.
4. Masę przełożyć do małej tortownicy lub silikonowej małej keksówki, posypać wiórkami i zostawić do całkowitego ostudzenia. Trzymać w lodówce. Kroić, gdy jest zimne.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz