Krem z batatów z chipsami z jarmużu
Szokująco dobry :) A chipsy z jarmużu to po prostu poezja! Ilekroć słyszałam o nich w telewizji czy widziałam w innych przepisach, myślałam, że to fanaberia, ale NIE! Jarmuż w tej wersji jest naprawdę pyszny :) Za oknami szaro, więc wprowadźmy trochę słońca w nasze ciało :)
Składniki:
Wykonanie w Thermomix:
Składniki:
Zupa (3-4 porcje):
400g obranych i pokrojonych batatów
80g cebuli
1 ząbek czosnku
500g wody
do smaku: curry, imbir, 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego
400g obranych i pokrojonych batatów
80g cebuli
1 ząbek czosnku
500g wody
do smaku: curry, imbir, 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego
Chipsy z jarmużu:
2 garści jarmużu lub szpinaku
łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona lub ostra/słodka
2 garści jarmużu lub szpinaku
łyżka oliwy
przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona lub ostra/słodka
Do chrupania uprażone na patelni:
orzechy włoskie
pestki dyni
pestki słonecznika
orzechy włoskie
pestki dyni
pestki słonecznika
Wykonanie tradycyjne:
Przygotowanie chipsów:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 100 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Umyty, obrany i pocięty jarmuż wymieszać dokładnie z oliwą i przyprawami.
3. Wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika, piec 20 minut. W połowie czasu przemieszać.
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 100 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Umyty, obrany i pocięty jarmuż wymieszać dokładnie z oliwą i przyprawami.
3. Wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika, piec 20 minut. W połowie czasu przemieszać.
Przygotowanie zupy:
1. Warzywa pokroić, dolać wodę, dodać przyprawy. Gotować 15 min pod przykryciem.
2. Zmiksować za pomocą blendera ręcznego, ewentualnie doprawić do smaku.
1. Warzywa pokroić, dolać wodę, dodać przyprawy. Gotować 15 min pod przykryciem.
2. Zmiksować za pomocą blendera ręcznego, ewentualnie doprawić do smaku.
Zupę na talerz, ziarna i orzechy na zupę, na ziarna chipsy.
Wykonanie w Thermomix:
Przygotowanie chipsów:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 100 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Umyty, obrany i pocięty jarmuż wymieszać dokładnie z oliwą i przyprawami.
3. Wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika, piec 20 minut. W połowie czasu przemieszać.
2. Umyty, obrany i pocięty jarmuż wymieszać dokładnie z oliwą i przyprawami.
3. Wyłożyć na blachę, wstawić do piekarnika, piec 20 minut. W połowie czasu przemieszać.
Przygotowanie zupy:
1. Warzywa zmiksować 7-10 sekund/obr. 5.
2. Dolać wodę, dodać przyprawy. Gotować 15 min/varoma/obr.1-2
3. Zmiksować stopniowo zwiększając obroty 15 sekund/obr. 5-10
4. Ewentualnie doprawić do smaku.
1. Warzywa zmiksować 7-10 sekund/obr. 5.
2. Dolać wodę, dodać przyprawy. Gotować 15 min/varoma/obr.1-2
3. Zmiksować stopniowo zwiększając obroty 15 sekund/obr. 5-10
4. Ewentualnie doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz