Domowe mleko kokosowe + domowa mąka kokosowa

Ten przepis polecam i robię ze względu na kilka zalet: smak mleka, niski koszt wykonania, szybkość i łatwość oraz odpad, z którego robię mąkę kokosową. Mąkę tą dodaję do ciast lub peelingów do ciała, a mleko zużywam do jaglanki, kawy, puddingu chia itp.

Składniki:
  • 100g wiórków kokosowych niesiarkowanych (Lidl)
  • 1 litr wody mineralnej
Wykonanie:
  1. Wiórki wsypuję do blendera lub garnka, zalewam wodą i zostawiam przykryte na noc.
  2. Rano podgrzewam całość do koło 60 stopni (Thermomix 6-7minut/60 stopni/obr.1).
  3. Miksuję na gładko na maksymalnych obrotach (Thermomix 1,5 minuty/obr. 10).
  4. Czystą tetrę wykładam na sicie, które stawiam na misce. Wylewam na to mleko i mocno odciskam. Mleko przelewam do butelki. Gotowe :)
    Wykonanie mąki kokosowej:
  5. Pulpę kokosową przesypuję na suchą i czystą patelnię. Suszę na małym ogniu mieszając od czasu do czasu, by po prostu dobrze ją wysuszyć. 
  6. Gdy jest już sucha przesypuję do blendera lub młynka do kawy i mielę około minuty.
  7. Przekładam do szczelnie zamykanego słoika. Gotowe :) Ostatnio dodałam te 50g mąki (bo tyle mniej więcej wychodzi) do jabłecznika i był po prostu boski!!! Polecam :)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty