Omlet bezglutenowy jaglano-kukurydziany z dodatkami

Ostatnio możecie zauważyć na moim FB, że często jadam omlety na śniadanie. Jest to jedna z lepszych opcji na rozpoczęcie dnia, według mnie. Moim ulubionym dodatkiem do omletów są awokado i pomidorki koktajlowe, ale do omleta możecie dodać naprawdę bardzo wiele produktów. Spójrzcie do lodówki i improwizujcie. Jak pojawią się świeże owoce to będę testować z omletami na słodko.

Składniki:

  • 2 jajka
  • kopiasta łyżka mąki kukurydzianej
  • 2-3 łyżki płatków jaglanych
  • sól, pieprz do smaku
  • dodatki: pół awokado pokrojonego w plastry, pstrąg wędzony, suszone pomidory 2-3 sztuki

Jajka rozkłócamy z solą i pieprzem, dodajemy płatki jaglane oraz mąkę kukurydzianą. Zostawiamy na parę minut do napęcznienia płatków. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Na małej patelni rozpuszczamy łyżeczkę oleju kokosowego rafinowanego lub oleju z suszonych pomidorów. Masę mieszamy raz jeszcze i wylewamy na rozgrzany olej. Zmniejszamy ogień po minucie-dwóch. Przez kolejne 2-3 minuty smażymy pod przykryciem. Po tym czasie na połowie omletu układamy dodatki i składamy omlet na pół. Smażymy chwilę pod przykryciem (2-3 minuty). Jeśli masa pod dodatkami się nie ścina to obracamy szybkim ruchem omlet na drugą stronę (dodatkami do dołu). Smażymy 2 minuty. Omlet gotowy :) Jest bardzo sycący, ja jadłam na 2 razy. Smacznego!




Komentarze

Popularne posty