Wielozbożowe bułki do hamburgerów

Od dłuższego czasu staram się nie jeść pszenicy, a jeśli jem to w jak najmniejszej ilości. Te bułki to zdrowsza alternatywa dla pszennych, białych buł :)

Składniki na 4 duże bułki:

  • 220g płatków 5 zbóż z Lidla
  • 220g mąki pszennej
  • 300-350g mleka lub wody
  • 2 łyżeczki cukru lub miodu
  • sól
  • 20g świeżych drożdży
  • 20g oleju z suszonych pomidorów lub oliwy
  • jajko + sezam do posmarowania

Z podanych składników wyrobić ciasto (Thermomix- 3 minuty/interwał), podzielić na 4 równe części, uformować kule, mocno rozpłaszczyć. Ułożyć obok siebie na papierze do pieczenia, zostawić na co najmniej 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Bułki posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25-30 minut. Studzić na kratce. Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty