Zupa śledziowa
To był dla mnie szok, kiedy zobaczyłam, że można wrzucić matiasa do zupy :) Ale, jednocześnie, ślinianki wystrzeliły mi tak, że wiedziałam, że muszę ją zrobić. Zrobiłam i jestem bardzo pozytywnie zaskoczona :) Jak określić smak? Smakuje trochę jak zabielana ogórkowa ze śledziem :) Jest naprawdę dobra, spróbujcie :)
Składniki:
Składniki:
- 2 duże ziemniaki
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 filety matiasów
- szklanka mleka
- 3 ogórki kiszone
- 2 łyżki śmietany 18%
- papryka słodka, tymianek, pieprz, curry
- około 1-1,5 litra wody
- świeży koperek
Wykonanie:
- Matiasa moczymy w mleku co najmniej 20 minut.
- Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojone w kostkę, obrane ziemniaki.
- Gdy zmiękną dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (wg własnego gustu). Gotujemy 2-3 minuty.
- Dodajemy pokrojonego w półplasterki kiszonego ogórka, mleko z moczenia matiasów, pokrojone w 2-3 cm plastry śledzie oraz zahartowaną śmietanę. Posypać posiekanym koperkiem.
- Doprawiamy, jeśli trzeba, pamiętając o tym, że śledź odda jeszcze swoją słoność, więc zanim posolicie, spróbujcie i poczekajcie do następnego dnia (jeśli wytrzymacie...;) )
Komentarze
Prześlij komentarz