Domowa pyszna wędlina na kanapki. Palce lizać!
W sklepie, którym robie zakupy na stoisku mięsno-serowo-rybnym pracuje nieprzyjemna, bardzo powolna pani. Stałam w kolejce 20 minut, mimo, że przede mną były tylko 2 osoby... Miałam więc czas, aby porządnie się zastanowić jaką wędline wybrać. Nie wybrałam żadnej, bo wiem, że w kazdej z nich jest co najmniej 30% wody wstrzykiwanej podczas produkcji... stwierdziłam, że sama zrobię lepszą i tańszą wędlinę. Udało się, jest przepyszna :) Kilogram kosztował mnie 13zł, czy to nie wspaniałe? :) Następnym razem zrobię drobiową, będzie zdrowiej.
Składniki:
- 1 kg szynki wieprzowej (łopatka i karkówka też będą OK)
- przyprawy (mniej więcej po łyżeczce): sól, świeżo mielony pieprz, papryka w płatkach (suszona), harissa marokańska (lub mieszanka chilli, mięty i jakiegoś zioła), przyprawa bałkańska (mieszanka czerwonej i zielonej papryki, gorczycy, pasternaku, kminku i soli)
- sos sojowy- 3 łyżki (uwielbiam, więc dodałam)
- olej - 3 łyżki
Przyprawy dokładnie mieszamy z sosem i olejem. Mięso myjemy, wkładamy do głębokiej miski i nacieramy dokładnie marynatą z każdej strony. Przykrywamy folią aluminiową i odkładamy do lodówki na 24 godziny - to bardzo ważne! Mięso musi dokładnie przejść smakiem marynaty, w przeciwnym razie będzie przyprawione tylko na zewnętrzynych częściach.
Po 24 godzinach wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok. 40- 50 minut. Zależało mi, aby mięso było soczyste, więc po tym czasie wyłączyłam piekarnik, ale pozostawiłam w nim mięso jeszcze na 1,5 godziny. Efekt jest nieziemski! Sami zobaczcie!

A tak wyglądały moje kanapki :))) Mniaaaam!!!!!!!!!! Zjadłam 4!!

Podziękowania dla mojej przyszłej Teściowej za pyszną sałatę z działeczki :)
Sos, który utworzył się po pieczeniu wlałam do woreczków na lód i zamroziłam- użyję tego później przy przyprawianiu zup i sosów :) Genialne!! :)
jestem pod wrażeniem Andzia twoich kulinarnych zdolności :)
OdpowiedzUsuńDzięki Martuś :)
OdpowiedzUsuńpiec w foli aluminiowej czy bez? proszę o odpowiedź
OdpowiedzUsuńw folii ugotujesz mięso, a bez niej przypieczesz- więc dla mnie bez ;)
OdpowiedzUsuńSuper blog czekam na dalsza aktywnosc i jeżeli chcesz znaleźć prawa jazdy kat b
OdpowiedzUsuńodsylam na okazika :-)
Swietny blog czekam na dalsza aktywnosc i jeżeli szukasz urządzenie do manicure i pedicure
OdpowiedzUsuńodsylam na okazika :-)
Swietny blog oczekuje dalszej aktywnosci i jeżeli chcesz znaleźć sukienki bez plecow
OdpowiedzUsuńodsylam na okazika :-)
Super artykul oczekuje dalszej aktywnosci i jeżeli chcesz znaleźć lasting performance de max factor
OdpowiedzUsuńodsylam na okazika :-)
Swietny artykul czekam na dalsza aktywnosc i jeżeli chcesz znaleźć garnki henkelman ze stali chirurgicznej
OdpowiedzUsuńzapraszam na okazika :-)
Swietny blog oczekuje dalszej aktywnosci i jeżeli szukasz lakier do manicure hybrydowego
OdpowiedzUsuńodsylam na okazika :-)
Super artykul oczekuje dalszej aktywnosci i jeżeli szukasz permanentny makijaż brwi
OdpowiedzUsuńodsylam na okazika :-)
Swietny blog oczekuje dalszej aktywnosci i jeżeli szukasz wymiana opon na zimowe
OdpowiedzUsuńodsylam na okazika :-)
Super blog czekam na dalsza aktywnosc i jeżeli chcesz znaleźć kurs na starszego sternika motorowodnego
OdpowiedzUsuńzapraszam na okazika :-)
Super artykul oczekuje dalszej aktywnosci i jeżeli szukasz cena kursu kat a
OdpowiedzUsuńzapraszam na okazika :-)
Przez cały czas pieczesz szynkę w otwartym naczyniu? :-)
OdpowiedzUsuńte, złośnica ;) tak, piekę bez przykrycia, ale można też spróbować w rękawie do pieczenia :)
OdpowiedzUsuń