Laksa- malezyjska zupa z kurczakiem
Laksa zasługuje na umieszczenie jej tutaj jako pierwszej. Zupa jest naprawdę przepyszna i rozgrzewająca swoją ostrością. Angielska wersja Wikipedii mówi, że Laksa to popularny pikantny rosół z makaronem z kultury Peranakan, która stanowi połączenie chińskich i malajskich elementów znajdujących się w Malezji i Singapurze , oraz w mniejszym stopniu Indonezji. Istnieją dwie odmiany Lak curry laksa i Asam laksa. Curry laksa to kokosowa zupa z makaronem, a Asam laksa to kwaśna zupa rybna z makaronem. My zajmiemy się wersją curry, oto przepis:
Składniki (na 4 porcje):
Jak zrobić dobry bulion? Do 2,5 litrowego garnka wkładamy porcję rosołową lub np. 2 skrzydełka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu. Po godzinie od zagotowania dodajemy włoszczyznę: ćwierć selera, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki i kawałek pora oraz 3 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Kiedy bulion jest gotowy przecedzamy go przez sito, aby pozbyć się szumowin. Wstawiamy ponownie na niewielki gaz i przechodzimy do przygotowania mięsa.
Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy kurczaka i smażymy od czasu
do czasu mieszając, aż lekko się zbrązowi. Dodajemy pastę chilli, imbir, czosnek, kurkumę, skórkę z cytryny- smażymy 3-4 minuty, aż mięso
będzie oblepione przyprawami. . Do gotującego się bulionu dodajemy
zawartość patelni, wlewamy sok z cytryny, sos rybny/sojowy i mleko kokosowe. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy
makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Do zupy dodajemy makaron, kiełki
fasoli/pędy bambusa. Rozlewamy ją na płytkie talerze, posypujemy posiekaną chilli.


Smacznego!! :)
Składniki (na 4 porcje):
- 1,5 l wywaru z kurczaka
- 250 ml mleka kokosowego
- 1,5 łyżki oleju
- 220 g piersi z kurczaka (dałam połówkę normalnej porcji) pokrojonej w kostkę lub paseczki
- 2 łyżeczki sambal oelek lub pasty chilli (dodałam węgierską ostrą pastę do gulaszu)
- 3 ząbki czosnku posiekane
- 5-centymetrowy kawałek imbiru starty na małych oczkach (dodałam suszony około jednej łyżeczki)
- pół łyżeczki kurkumy
- skórka otarta z jednej limonki ( u mnie była cytryna)
- sok z połówki cytryny
- łyżka sosu rybnego lub dwie łyżki sosu sojowego
- 250 g makaronu jajecznego (bez szaleństw, ale musi być jajeczny)
- 150 g kiełków fasoli mung lub pędów bambusa w paseczkach
- pół posiekanej czerwonej papryczki chilli do ozdobienia
Jak zrobić dobry bulion? Do 2,5 litrowego garnka wkładamy porcję rosołową lub np. 2 skrzydełka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu. Po godzinie od zagotowania dodajemy włoszczyznę: ćwierć selera, 2-3 marchewki, korzeń pietruszki i kawałek pora oraz 3 ziarna ziela angielskiego i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu przez 2 godziny. Kiedy bulion jest gotowy przecedzamy go przez sito, aby pozbyć się szumowin. Wstawiamy ponownie na niewielki gaz i przechodzimy do przygotowania mięsa.
Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy kurczaka i smażymy od czasu
do czasu mieszając, aż lekko się zbrązowi. Dodajemy pastę chilli, imbir, czosnek, kurkumę, skórkę z cytryny- smażymy 3-4 minuty, aż mięso
będzie oblepione przyprawami. . Do gotującego się bulionu dodajemy
zawartość patelni, wlewamy sok z cytryny, sos rybny/sojowy i mleko kokosowe. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. W tym czasie przygotowujemy
makaron zgodnie z opisem na opakowaniu. Do zupy dodajemy makaron, kiełki
fasoli/pędy bambusa. Rozlewamy ją na płytkie talerze, posypujemy posiekaną chilli.


Smacznego!! :)
[...] Mleko kokosowe (7zł) użyję do przyrządzenia laksy. [...]
OdpowiedzUsuń