Kurczak w potrawce wg przepisu mojej Babci
U Babci bywam 1-2 razy w roku, przede wszystkim dlatego, że mieszka ode mnie 300km, ale też dlatego, że nie chcę zawracać jej głowy. Wiecie jak to jest z Babcią... nigdy nie wytłumaczysz jej, że nie jesteś głodny... a Ona zawsze robi wesele, tzn. przyjeżdżam z Mężem, a jedzenia jest na 5 osób ;) albo i więcej! A gdy wyjeżdżam samochód jest tak obciążony jedzeniem, że muszę jechać wolniej niż zwykle ;) No, ale z wizytą u Babci wiąże się też ogromna ochota na kurczaka w potrawce, który w jej wykonaniu jest po prostu niebem w gębie! Dzisiejszy obiad robiłam według jej przepisu, wyszło pysznie, ale nie tak pysznie jak wtedy, gdy robi to Babcia :)
Składniki na 2-3 osoby:
Kurczaka dzielę na podudzie i pałki, solę i pieprzę. Odstawiam na 30 minut lub całą noc. Po tym czasie obsmażam na niewielkiej ilości oleju starte warzywa i kurczaka, tak by zarumieniła się skórka. Zalewam wrzącą wodą do wysokości mięsa i pozwalam dusić się przez około 1,5-2h. Po tym czasie rozrabiam śmietanę z 2-3 łyżkami mąki i szczyptą soli, powoli dolewam wywar z kurczaka do śmietany i mieszam. Tak zahartowaną i dobrze wymieszaną śmietanę bez grudek wlewam do kurczaka i doprowadzam do wrzenia. Można doprawić pieprzem i solą. Mieszam dokładnie i gotuję jeszcze ze 3 minuty. Gotowe! Teraz tylko wyłożyć mięso na makaron i polać obficie sosem :) Posypałam świeżą, posiekaną pietruszką. Pycha!!
Składniki na 2-3 osoby:
- 2 udka kurczaka
- 1 starta marchew
- 1 starta pietruszka
- kawałek startego selera
- 2-3 łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki
- można podać z makaronem domowej roboty
Kurczaka dzielę na podudzie i pałki, solę i pieprzę. Odstawiam na 30 minut lub całą noc. Po tym czasie obsmażam na niewielkiej ilości oleju starte warzywa i kurczaka, tak by zarumieniła się skórka. Zalewam wrzącą wodą do wysokości mięsa i pozwalam dusić się przez około 1,5-2h. Po tym czasie rozrabiam śmietanę z 2-3 łyżkami mąki i szczyptą soli, powoli dolewam wywar z kurczaka do śmietany i mieszam. Tak zahartowaną i dobrze wymieszaną śmietanę bez grudek wlewam do kurczaka i doprowadzam do wrzenia. Można doprawić pieprzem i solą. Mieszam dokładnie i gotuję jeszcze ze 3 minuty. Gotowe! Teraz tylko wyłożyć mięso na makaron i polać obficie sosem :) Posypałam świeżą, posiekaną pietruszką. Pycha!!
Wygląda super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na: http://szybkie-gotowanie.blog.pl
smakowało wyśmienicie! To jak powrót do przeszłości :)
OdpowiedzUsuń