Pizza na 3 sposoby: z salami, ostra i margarita z oliwkami
Udało się :) To zdecydowanie najlepsza pizza jaką w życiu zrobiłam. W końcu mam przepis na idealne ciasto, prawie takie jak od Pieńcioszki ;)
Składniki na ciasto (2 blachy):
- 30g drożdży
- łyżka cukru
- łyżka soli
- ok. 800g mąki pszennej (typ 450 lub niższy, taka jest najlepsza)
- łyżka oliwy
- 500 ml ciepłej wody
Dodatki:
- oliwki
- ser żółty, np. podlaski, morski, edamski
- plastry salami
- czerwona cebula pokrojona w krążki
- przecier pomidorowy (mały słoiczek)
- zioła prowansalskie, czosnek
- pomidory pokrojone w plastry
Drożdże łączymy z wodą, solą, cukrem, oliwą, mieszamy drewnianą łyżką (zamykamy wszystkie okna) i odstawiamy. Gdy pojawią się bąbelki znaczy to, że można dodac drożdze do mąki i wyrabiać ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką i ugniatamy ciasto kilka minut, w miarę potrzeby podsypując mąką. Ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk. Kiedy jest gotowe odstawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość (ok. 30-40 minut).
Kiedy już wyrośnie odrywamy kawałek wałkujemy na kształt koła lub prostokątu. Smarujemy sosem (smażymy 3 łyżeczki przecieru pomidorowego z czosnkiem, tymiankiem, ziołami prowansalskimi, solą i podlewamy wodą, aż będzie miał odpowiednią konsystencję; musi się zagotować), i kładziemy dodatki: salami, cebulę, pomidora, oliwki i posypujemy serem. kolejna pizza to: salami, cebula, pomidor, oliwki i suszone strąki chilli. Ostatnia to tylko sos, ser i oliwki.
Smacznego!



Uwielbiam pizzę, chętnie bym schrupała taki kawałek :-)
OdpowiedzUsuńnic prostszego jak tylko zrobić :) polecam!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Ha, jutro zabieram się do roboty!
OdpowiedzUsuńDzięki! Cały czas robię ciasto na pizzę z tego przepisu- jest sprawdzony :)
OdpowiedzUsuń